DSC00833a wOpnieuw laat het nieuwe klimaat van zich horen: nog nooit was de derde wintermaand zo zacht als dit jaar. Toch zullen veel mensen februari niet als ‘warm’ hebben ervaren omdat het veel regende en het met de zonneschijn droevig was gesteld.

DSC00816a wDe eerste dag van de voorbije schrikkelmaand begon nog plezierig met veel zon en een graad of 8. Aanvankelijk viel er niet veel regen, maar vanaf de 6e gingen de hemelsluizen wagenwijd open en dat bleef zo het grootste deel van de maand. Meestentijds was het weerbeeld zodoende somber en herfstachtig. Meestal schommelt het kwik daarbij rond de 10 graden. Maar op de 8e was het ineens heel koud en guur omdat het bij een graad of 2 overdag flink regende en woei. Op de 15e daarentegen schoot het kwik in Zoetermeer uit zijn slof met een lente-achtig maximum van 16,5 graad; dat was de warmste dag van de maand.

De ‘moessonregens’ keerden terug

De laatste drie maanden van vorig jaar plensde een stortvloed aan regen uit over Nederland. In de loop van januari leek die ‘moesson’ te stoppen, maar vanaf 6 februari maakt die een complete comeback. Vaak viel er in februari meer dan 10 mm per dag en in totaal kregen we in onze stad te maken met ruim tweemaal zoveel neerslag als normaal het geval is.

 DSC00827a w  DSC00826a w  DSC00817a w

Februari blonk uit in ‘warme’ dagen

De voorbije sprokkelmaand was veruit de zachtste ooit gemeten. Vooral het aantal dagen met 10 graden of meer viel daarbij op: dat waren er in Zoetermeer maar liefst ongeveer 14. Toch werd het weerbeeld meestal niet als aangenaam ervaren en dat kwam enerzijds door veel regen en wind en anderzijds door het grote gebrek aan zonneschijn. Februari gaat namelijk als extreem somber de boeken in. En oh ja, sneeuwen en vriezen deed het niet in onze stad.

DSC00814a wDe winter was zacht en bijzonder nat

Terugkijkend op het koude seizoen kunnen we concluderen dat de voorbije winter goed past in het nieuwe klimaat want hij was als geheel mild en (erg) nat. Desondanks vroor het af en toe: vooral in januari konden we zelfs even schaatsen op natuurijs toen het ’s nachts 5 graden vroor en we in Zoetermeer zelfs twee ijsdagen scoorden. Die -5 graden was trouwens de laagste waarde van de winter. Soms sneeuwde het maar een gesloten sneeuwdek kregen we niet in onze stad. Wat tot slot opviel was het grote aantal stormen (5) dat ons land deze winter bezocht.

Maart gaat mooier weer brengen

De eerste pakweg 4 dagen van de nieuwe maand hebben we nog te maken met bewolking, soms regen en ook wat zon bij ruim 10 graden. Daarna lijken hogedrukgebieden (eindelijk!) weer eens langere tijd een stempel op het weerbeeld te gaan drukken met rustig, droog weer en vooral meer zon. Zou de lente dan nu beginnen?

Tekst en foto’s: Rob Oele

Alle weerberichten vindt u terug bij: Het-weer-in-Zoetermeer/terugblik-weer

-advertenties-

-goede doel-