CKC SL 2024 januari

Zoetermeer kent unieke architectuur waar de meeste mensen onwetend langslopen. In de serie ‘Het gebouw van de maand’ laat ArchitectuurPunt Zoetermeer verschillende bijzondere gebouwen zien. Deze maand: het Centrum voor Kunst en Cultuur.

Precies rondom de millenniumwisseling is het Centrum voor Kunst en Cultuur, aan de Leidsewallen 80, in 2001 bedacht en gebouwd.
Bovendien is dit het laatste gebouw van de hand van Mart van Schijndel dat werd gebouwd. De locatie is extra speciaal omdat nabij het gebouw een bijzondere brug voor het CKC werd ontworpen.

 Brug CKC Marus van der Made SL  Plattegrond ckc

Mart van Schijndel

Deze architect en vormgever rondde in 1967 de opleiding tot meubelontwerper, bouwkundige en interieurarchitect af aan de Gerrit Rietveldacademie in Amsterdam. Hij is geboren in Hengelo in juni 1943 en overleed in september 1999 in Utrecht waar hij vanaf 1968 een architectenbureau had.

Bekijken we andere projecten van Mart van Schijndel, dan is het gebouw in Zoetermeer ook beter ‘te lezen’. Zo ontdek je in zijn ontwerpen veel horizontale belijningen, maar niet in scherpe verfcontrasten op muurdelen zelf. Van Schijndel laat de vormen en muurvlakken de ruimtes maken.

In 1998 wordt de bouwvergunning en de opdracht voor de bouw van een ‘Centrum voor kunst en cultuur en parkeergarage’ verleend door de gemeente Zoetermeer aan architecten Van Schijndel en Bakers, het betrokken ingenieursbureau is Zonneveld bv.
De gemeente Zoetermeer wenste op deze locatie aan de rand van het oude Dorp en aan de voet van Palenstein en het nieuwe stadscentrum een markante en sprankelende architectuur, geïnspireerd op het Arabische woord ‘ayn’. Dit betekent zowel oog als bron.
Een schitterend uitgangspunt voor een centrum van amateurkunst.
De ‘oog-vorm’, de vorm van amandelvormige ogen, zie je letterlijk terug in de plattegrond van het gebouw. Het bestaat uit twee oog- of lensvormige volumes die in elkaar geschoven zijn. De gevels worden gesierd door horizontale banden gevormd door een aaneenschakeling van verticale ruiten en daaronder een gevelbekleding, bestaande uit een borstwering van een groengrijze band van isolatiemateriaal achter glas, een ‘isolerende beglazing’, ook wel reglit-elementen genoemd en stucwerk.
Wat het ontwerp extra bijzonder maakt, is dat het is uitgevoerd en gebouwd terwijl Mart van Schijndel er niet meer bij kon zijn. Van Schijndel overleed eind september 1999 op 56-jarige leeftijd na een kort ziekbed.

In 2018 is het pand aan de binnenzijde verbouwd. Waar eerder de ingang en receptie waren is nu het digital Artlab te vinden. De toegang naar een grote centrale lobby met bar is verplaatst naar de zijde die zich direct opent naar de Dorpsstraat en de Buurtvaart én naar de zwevende brug over het water dat het veenkussen waarop de Dorpsstraat is gebouwd vochtig houdt.

 CKC Vanaf de Osylaan SL 2024 januari  Nieuwe ingang CKC Brug Marus van der Made SL

 

Bijzondere brug

Deze brug is ontworpen door de Zoetermeerse kunstenaar Marus van der Made.
Het licht bollende stalen loopvlak heeft een ‘V’ – vorm. De smalle kant van de V aan de ‘kleine’ Dorpsstraat. De uitstaande V naar de grote stad Zoetermeer. Verbinding en Vrijheid. Van der Made heeft de opdracht voor de brug in januari 2001 ontvangen en de brug kon gelijktijdig met het Centrum voor Kunst en Cultuur worden opgeleverd.

Tekst: Simone Langeveld

Afbeeldingen
Brug CKC-Dorpsstraat over de Buurtvaart met nieuwe entree CKC
Ontwerper: Marus van der Made

Foto’s: Simone Langeveld

Bronnen:

Architectuurwandeling Dorpsstraat, Simone Langeveld
Wikipedia-pagina over Mart van Schijndel
www.iconichouses.org Van Schijndel House
Architectuurgids Zoetermeer, Joosje van Geest
Bouwtekeningen, archiefdienst Zoetermeer

Het gebouw van de maand is gekozen door ArchitectuurPunt Zoetermeer. Kijk voor meer informatie over architectuur in Zoetermeer en de architectuuragenda op ArchitectuurPuntZoetermeer.nl of op Facebook

-advertenties-

-goede doel-