Opening jubileumtentoonstelling door voorzitter Jan de Ruiter en burgemeester Michel BezuijenBurgemeester Bezuijen heeft vrijdag 12 januari de tentoonstelling “Er is er één jarig, Hoera!” van het Historisch Genootschap Oud Soetermeer geopend. Een tentoonstelling waarbij uitgebreid aandacht wordt besteed aan het jubileum van het HGOS en hoe feesten, in Zoetermeer, sinds 1949 zijn veranderd.

Met het onthullen van een bord voor het pand van het Historisch Genootschap heeft burgemeester Bezuijen de jubileumtentoonstelling ‘Er is er één jarig, Hoera!’ geopend. Een tentoonstelling waarbij aandacht wordt besteed aan het 75-jarig bestaat van het HGOS en aan hoe feesten en evenementen in Zoetermeer sinds 1949 zijn veranderd. Er zijn bijzondere voorwerpen uit de historie van het Genootschap, waaronder de voorzittershamer van de eerste voorzitter, H. Nieuwenhuijsen, wiens kleinzoon Niek Nieuwenhuijsen in het huidige bestuur zit.

Daarnaast is er te zien hoe in de afgelopen 75 jaar kerst is gevierd in Zoetermeer, feesten zoals Koninginnedag, bevrijdingsfeesten en carnaval (er is onder meer een steek van Prins Carnaval te bewonderen) én er wordt aandacht besteed aan een van de grootste evenementen die in de stad heeft plaatsgevonden, de Floriade in 1992.

Ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan heeft het HGOS uit handen van de burgemeester een oorkonde ontvangen, en de burgemeester kreeg vanuit het genootschap een boekwerk overhandigd met daarin zijn stamboom, uitgezocht door de Genealogische Werkgroep Zoetermeer.

Oprichtingsvergadering in 1949

Het Historisch Genootschap had haar oprichtingsvergadering op 12 januari 1949 in restaurant ‘De Jonge Prins’ in de Dorpsstraat. In de zomer van 1948 had koningin Wilhelmina na 50 jaar afstand gedaan van de troon en naar aanleiding daarvan vonden er begin september allerlei festiviteiten plaats. Een daarvan was een tentoonstelling in het gymnastieklokaal van het Spaarbankgebouw. Deze tentoonstelling bestond uit vier ‘afdelingen’: een agrarische afdeling, een over groothandel, handel en industrie, een over detailhandel en ambacht en een over de op dat moment 50 voorbijgegane jaren en wat er toen was gebouwd en verdwenen, en wat er op geestelijk en cultureel gebied was ontstaan. Met bijna tweederde van de Zoetermeerse bevolking, 4.000 personen, die de tentoonstelling bezocht, was het een groot succes en kwam er, mede op verzoek van burgemeester Vernède, een achtkoppig comité bijeen die op 12 januari 1949 het Historisch Genootschap oprichtte.

Opening oudheidkamer HGOS

Foto: Opening van de oudheidkamer van het Historisch Genootschap aan de Julianalaan nr. 21; links burgemeester J.W. Wegstapel, rechts voorzitter drs. Jan van der Spek. Bron: Geheugen van Zoetermeer / HGOS

De burgemeester was zelf ook aanwezig bij deze oprichtingsvergadering, en van hem kwam ook het voorstel om een naam aan het genootschap te geven waar duidelijk uit zou blijken dat het om een Zoetermeerse vereniging ging. Tijdens de vergadering werd toen de naam “Het Historisch Genootschap Oud Soetermeer” vastgesteld. De eerste voorzitter werd mede-initiatiefnemer en hoofd van de School met de Bijbel (nu het pand van de Zoetelaar), H. Nieuwenhuijsen.

In de eerste decennia bestonden de activiteiten van het Genootschap vooral uit het organiseren van lezingen en excursies. En in 1977 kreeg het genootschap voor het eerst een eigen onderkomen, in een pand aan de Julianalaan waar tot dan toe het politiebureau in was gevestigd. Het pand werd de “oudheidkamer” genoemd. In 1986 trok het genootschap in een groot deel van ’t Oude Huis aan de Dorpsstraat en in 2016 verhuisde de vereniging naar een eigen pand aan de Dorpsstraat 132.

Bron: https://www.oudsoetermeer.nl/site/oudsoetermeer/historisch-genootschap/over-ons/oud-soetermeer--sinds-1949

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-