TreinstationWist u dat? In deze rubriek onthullen we leuke feitjes en wetenswaardigheden over Zoetermeer. Van de hoogte van de Zoetermeerse Watertoren tot de eerste Ambachtsheren, verrassend en leuk om te weten over je stad! Vandaag: de Stationsstraat.

De Stationsstraat was van oorsprong een kerkepad, dat liep van Zegwaart tot aan de Berkelseweg en vervolgens overging in de Katwijkerlaan. Oorspronkelijk heette de straat nog de Kapellelaan, naar de kapel die op de hoek van de Stationsstraat met de Dorpsstraat heeft gestaan.

Nadat er een korenmolen was gebouwd, werd de straatnaam veranderd in Molenweg, maar met de komst van de Molenstraat in 1929 werd de naam weer veranderd, nu in Stationsstraat, omdat de straat leidde naar het treinstation dat in 1870 in gebruik werd genomen voor de lijn Gouda-Den Haag.

Van oorsprong bestond de bebouwing uit een aantal boerderijen, maar in het begin van de 20e eeuw werden er ook arbeiderswoningen gebouwd, mede noodzakelijk door de oprichting van Nutricia, waardoor een grote behoefte aan betaalbare woningen voor de medewerkers ontstond. Nog later, in de jaren 20, werden er ook kapitale villa’s gebouwd, waarvan er nu nog exemplaren staan in wat nu de Tweede Stationsstraat heet.

Met de bouw van de wijk Rokkeveen in 1987 dreigde de naam Stationsstraat verloren te gaan voor het stuk vanaf de spoorlijn tot aan de Berkelseweg. Maar er werd alsnog een oplossing gevonden door de straat op te splitsen in de Eerste, Tweede, Derde en Vierde Stationsstraat.

Heeft u zelf ook leuke feitjes over Zoetermeer? Stuur ze naar onze redactie! Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

-advertenties-

-goede doel-