Heb jij ze al eens gespot? De vrolijk gekleurde bankjes, bekleed met zo’n achttienduizend mozaïeksteentjes. De banken zijn stuk voor stuk uniek en er staan er zo’n 44 verspreid door heel Zoetermeer. Een gezellige toevoeging aan het straatbeeld. Maar wat is eigenlijk het verhaal achter deze bankjes?

De redactie van Zoetermeer Actief besteedt in een serie van artikelen aandacht aan de veelkleurige straatbanken ook wel bekend als Social Sofa’s. De Social Sofa’s zijn inmiddels een bekend fenomeen in de stad. Vandaag het twaalfde deel van de serie. Lees ook het voorgaande verhaal op onze Zoetermeer Actief website.

De projecten werden in de afgelopen jaren begeleid door Helene Breukel, Ingrid Haas, Lisa den Hartog, Sophie Gravestein en Johan Verstrate. Elke wijk of straat ontwierp zijn eigen bank in samenspraak met de coördinatoren of Karen Zum Vörde Sive Vörding. Iedere wijk heeft een eigen thema gekozen variërend van de natuur tot mensen. Deze week de Social Sofa’s van De Leyens.

Sofa De Leyens – Kofschipkade/Hoekerkade

Boekje koe in het waterBij de Sofa De Leyens hoort een persoonlijk verhaal van projectcoördinator Karen Zum Vörde Sive Vörding. Toen zij jong was kreeg ze van een tante het boekje: ‘De koe die in het water viel’, van Phyllis Krasnilovsky. Zij vond het een geweldig boekje. Bewoners van de Hoekerkade kwamen ook met dat boekje en wilden met de illustraties een sofa mozaïeken. Uiteindelijk is het een goede reproductie geworden.

De koe staat inderdaad in het water op de sofa. Ook het bootje aan de achterkant is heel erg goed gelukt. De Social Sofa is op 20 mei 2011 geplaatst en een dag daarna onthuld.

 Sofa Kotterkade Kofschipkade A Aangepast Sofa Kotterkade Kofschipkade B Aangepast 
 Sofa Kotterkade Kofschipkade C Aangepast  Karen copy copy

Sofa Tjotterkade

De Social Sofa aan de Tjotterkade was een initiatief van de wijkvereniging. De voorkant is versierd met Tjotters, een klein open Fries zeilscheepje. De Sofa is 20 mei 2011 geplaatst en een dag later op 21 mei 2011 onthuld.

 Sofa Tjotterkade A Aangepast Sofa Tjotterkade B Aangepast 
 Sofa Tjotterkade C Aangepast  Social sofa Zoetermeer Tjotterkade 1

Sofa Alfrink College

De Social Sofa is een initiatief van het Alfrink Collega dat toen 35 jaar bestond en in 1976 is gestart. Voor het ontwerp van de Social Sofa is op het Alfrink College een wedstrijd uitgeschreven en uiteindelijk werd een “oosters’ ontwerp met de vier elementen: wind, aarde, water en vuur met vier Chinese karakters uitgekozen. Twee Chinese karakters aan de voorkant duiden ‘wind’ en ‘aarde’ aan, wat je ook terugziet in de tekeningen. Het karakter aan de achterkant geeft ‘water’ weer en het teken op het zitgedeelte ‘vuur’. Deze vier elementen zie je ook in het ontwerp van de Sofa terug die op 24 augustus 2012 op het schoolplein is geplaatst en op 25 september is onthuld.

 Sofa Alfrink Werflaan A Aangepast  Sofa Alfrink Werflaan B Aangepast  Sofa Alfrink Werflaan C Aangepast
 20120925 3509  20120925 3548  20120925 3552


De golf op de achterkant is overigens afkomstig van het schilderij van de Japanse schilder Hokusai en laat de golf voor de kust van Kanagawa (Japan) zien met de berg Fuji op de achtergrond.

schilderij van Hokusai

Tekst: Christ van Gestel

Lees alle artikelen over de Zoetermeerse mozaïekbankjes hier: https://www.zoetermeeractief.nl//mozaiekbankjes

-advertenties-

-goede doel-