rivierkreeftHuiscolumnist Adri Smits bekijkt het Zoetermeerse nieuws op geheel eigen wijze. Nieuws kan hem ontroeren, verbazen, ergeren of doen verzuchten. Met zijn humor weet hij zaken echter feilloos te relativeren. Deze week: Meldpunt voor de Rivierkreeft.

Het mooie van een Zoetermeers tuincentrum is dat je zelfs de inhoud voor een aquarium daar kunt kopen.
Het mooie van een Zoetermeers tuincentrum is dat je er exotische planten voor in de tuin kunt kopen.
Het lelijke van het tuincentrum is, waar dan ook, dat je, wanneer je vrouw weer eens wat anders wil, het niet bij de recyclebalie kunt inleveren.
Wat zo mooi kan zijn aan de inhoud van met name een tropisch aquarium, is de diversiteit aan vissen en waterplanten die ooit ergens uit het water gevist zijn waar het tropisch leven duurzaam is.
Wat zo mooi is aan een exotische plant in jouw tuin? Dat je denkt dat niemand anders in de straat zo’n exemplaar heeft. Je hebt echt iets om trots op te zijn. Toch?
Tot zover iedereen gelukkig met zijn statusvis en -plant die vol trots zijn uitgestald in en achter het huis met het naambordje ‘kijk mij eens’.
Maar het vermenigvuldigt zich op een o zo snelle manier. Uit het aquarium wordt het teveel aan plantjes in de nabijgelegen sloot gedumpt, dan ook maar de ei-dragende Amerikaanse rivierkreeft erbij nu je toch goed bezig bent.
Je vrouw wil de tuin anders, zoals elk jaar, en planten worden vervangen. Wat moet je ermee?
Wat toevallig, toevallig gelijk met het rivierkreeftje kan het Japans-Filipijns klimkruipdoortje in de slootkant gedumpt worden, ongezien, ’s avonds laat.
Je sust je geweten met de wetenschap dat deze liefdeloos weggesmeten tropische diversiteit, met dank aan de klimaatcrisis, de Zoetermeerse winter overleeft.
En met dank aan het ondoordachte aanbod, aanschaf en de verdwijnverwerking, hebben we nu een nieuw bureaucratisch loket en extra banen gecreëerd. Meldpunt uitheemse soorten met voor in de slootkant te werk gestelde: de uitheemse soorten vanger, herkenbaar aan het exotische uniform.
Je kunt wachten op de eerste krokodil, en dat zal geen paarse zijn.

Adri Smits, meer lezen van Adri Smits: adrismits.auteursblog.nl 

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-