handicap logo“Aan mooie woorden in beleidsstukken hebben de Zoetermeerse gehandicapten niets. Toegankelijkheid en bruikbaarheid zijn vooral een kwestie van doen.” zegt Marijke van der Meer van Zó! Zoetermeer naar aanleiding van de beantwoording van schriftelijke vragen die de fractie eerder aan het college stelde. “Ik weet dat veel mensen de moed hebben opgegeven om ontoegankelijkheid nog door te geven aan het meldpunt toegankelijkheid, omdat het probleem zelden werd opgelost. Maar ik roep nu alle mensen met een handicap op om het gewoon weer met frisse moed te proberen.”

Meldingen kunnen worden doorgegeven via de website van de gemeente: ga naar ‘meldingen’ in het digitale loket en kies in het menu voor ‘toegankelijkheid’ of bel telefoonnummer 14079 en vraag naar het meldpunt toegankelijkheid.

De hernieuwde aandacht voor de toegankelijkheid is een gevolg van een presentatie door een ambtenaar die bij de Wmo-raad werd gegeven. Marijke van de Meer: “Ik was daar bij als publiek en de stoom kwam uit mijn oren die avond, zo boos was ik. Het leek wel alsof er in deze gemeente helemaal geen afspraken waren gemaakt over toegankelijkheid. Maar dat klopt dus niet. De gemeenteraad hamert er al jaren op dat er rekening gehouden moet worden met rolstoelers en ook met doven, slechthorenden, blinden en slechtzienden zodat de stad ook voor hen toegankelijk en bruikbaar is. Toen ik die ambtenaar hoorde zeggen dat hij er eigenlijk weinig aan kon doen, heb ik direct schriftelijke vragen gesteld aan het college.”

In de antwoorden op die vragen staat onder meer: “Voor het verbeteren van toegankelijkheid is ook een grote rol weg gelegd voor de samenleving. (…) De samenleving kan een actieve rol vervullen bij het onder de aandacht brengen en het stimuleren van toegankelijkheid. Het college is zich ervan bewust dat het gehanteerde beleid niet altijd strookt met de ervaringen uit de praktijk. Het college, in de persoon van de portefeuillehouder, gaat zich na het zomerreces inzetten om dit te verbeteren.”

Van der Meer: “De samenleving gaat niet vanzelf rekening houden met gehandicapten, dat is inmiddels wel duidelijk, maar we zijn blij dat de wethouder zich heeft voorgenomen om zijn verantwoordelijkheid te gaan nemen. Juist voor de toegankelijkheid van niet-gemeentelijke zaken zoals de horeca en de winkels is de inzet van het college van het grootste belang. Het zou bijvoorbeeld al een geweldige doorbraak zijn als de deuren voor de versafdelingen in de supermarkten werden vervangen door schuifdeuren, want dan kunnen de gehandicapten ook weer zelf hun boodschappen pakken! Zó! hoopt dat de mensen die problemen hebben met de toegankelijkheid, óók moeders met kinderwagens, dat weer gaan melden bij het meldpunt toegankelijkheid.”

-advertenties-

-goede doel-