oude kerk 2 copyWist u dat? In deze rubriek onthullen we leuke feitjes en wetenswaardigheden over Zoetermeer. Van de hoogte van de Zoetermeerse Watertoren tot de eerste Ambachtsheren, verrassend en leuk om te weten over je stad! Deze keer: Het oudste gebouw van Zoetermeer.

Twee gebouwen in Zoetermeer strijden om het predicaat oudste gebouw van Zoetermeer. Het betreft hier de Oude Kerk in de Dorpsstraat en het huis met het rieten dak aan de Dorpsstraat nummer 145.

De Oude Kerk bevindt zich in het historisch hart van Zoetermeer. De bakstenen voet van de toren van de Oude Kerk is gebouwd in de vijftiende eeuw. Toen een storm de toren had vernield, werd het bovenste deel in 1642 vernieuwd.  De Oude Kerk is een hervormde kerk en een van de 15 rijksmonumenten van de stad. In 1783 moest de kerk opnieuw worden gerestaureerd. Het interieur bevat een aantal bijzondere onderdelen: een preekstoel in Lodewijk XVI-stijl, herenbanken, een smeedijzeren koorhek, koperen kaarsenkronen, eendorpstraat 145 doophek en een Lohmanorgel uit 1839.

Het huis met zijn witgepleisterde voorgevel en zijn mooie rieten kap zou ook uit 1642 dateren. Maar zeker weet men het niet. In het bovenlicht van de voordeur is een levensboom aangebracht. Het gemeentelijke monument heeft al veel bestemmingen gehad. Er woonden halverwege de achttiende eeuw een timmerman, in de negentiende eeuw een rietdekker en in de twintigste eeuw een schilder. Daarna kwamen er winkels in.

Heeft u zelf ook leuke feitjes over Zoetermeer? Stuur ze naar onze redactie! Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

-advertenties-

-goede doel-