apinti samburaDe spectaculaire muziektheatervoorstelling Two beats One Heart, Apinti & Sambura vertelt het verhaal van de geschiedenis, het heden en de toekomst van de marrons en de inheemsen in Suriname. De voorstelling is onderdeel van de Herdenking van het Slavernijverleden, dat dit jaar 150 jaar geleden afgeschaft werd.

De voorstelling Apinti & Sambura wordt in Zoetermeer op 8 juli gespeeld in het Stadstheater. In hoog tempo worden bijzondere orale overleveringen gebracht van het verzet tegen de Rode Slavernij en de slavernij van Afrikanen tot aan de hedendaagse strijd tegen de vernietiging van het ecosysteem.

 

Vijfhonderd jaar geleden wezen de oorspronkelijke bewoners van Suriname de Marrons, ontsnapte slaaf gemaakten, de weg in het Amazone woud en de groepen namen veel van elkaars gebruiken over. Gebruiken die beide groepen in Nederland en Suriname door de invloed van het westen dreigen te verliezen. Het geluid van de apinti en sambura dreigt te verstommen. De binnenlandse oorlog maakte dat marrons en inheemsen tegenover elkaar komen te staan.

Machtige drums, atletische dansers, keerzang, een lawine van geluid, kleur en beweging: Apinti & Sambura is een krachtig en hypnotiserend spektakel. De eeuwenoude drumcodetaal Apintie (Kula Skoro) en de traditionele Sambura (door Wayamu Woreyan) worden afgewisseld met de beats uit Fredje Studio en door de Sopropo band gekatapulteerd naar het heden samen met sterzangers Norma Santé, Scrappy W. en Kenso.

De gesproken tekst tijdens de voorstelling is Nederlands, wat voldoende is om de verhaallijn te kunnen volgen. De gezongen teksten zijn in Kalinja (Karaib Inheemse taal), Aukaans (Marrontaal) en Saramaccaans (Marrontaal) en Kromanti (taal van de winti rituelen).
De voorstelling is mede mogelijk gemaakt door het Nederlands Fonds Podium Kunsten en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Kaarten zijn te koop vanaf €22,50 en te bestellen via het Stadstheater: https://stadstheater.nl/voorstelling/apinti-sambura/

Alle evenementen in Zoetermeer vindt u op onze evenementen kalender: www.zoetermeeractief.nl/agenda/evenementen

Kijk ook op onze kalender voor activiteiten, cursussen, sportevenementen of de culturele agenda voor alle theater en muziek tips!

-advertenties-

-goede doel-