P1060696
De Zoetermeerse Cécile Schat-Savy is al 15 jaar actief in het West-Afrikaanse land Togo. Met een team van lokale mensen heeft zij in die tijd meer dan 10.000 kinderen onderzocht en behandeld. En nog belangrijker: zij leert de kinderen en hun ouders hoe ze niet opnieuw ziek worden.


Zo kunnen simpele adviezen heel belangrijk zijn, bijvoorbeeld: was je handen voor het eten en na het toiletbezoek. Want de kinderen eten met hun handen en wilt niet dat de parasieten met het eten mee naar binnenkomen. Ander voorbeeld: slaap onder een muskietennet en zorg voor horren voor de ramen. Anders krijg je malaria. Eenvoudige adviezen die kinderen gezond houden.

 P1060649  P1060711

Schoolarts met pensioen

Toen Cécile 15 jaar geleden met vroeg pensioen ging, besloot ze om haar kennis en ervaring in Afrika in te gaan zetten. Omdat ze Française is (de Franse schoolarts in Zoetermeer; veel mensen zullen haar nog kennen), zocht ze een Franstalig Afrikaans land. Er werd een stichting in Nederland opgezet (https://kinderhulp-togo.nl/) om geld in te zamelen. En er kwam een medisch centrum in Togo. In een mum van tijd kwamen kinderen met hun ouders van alle kanten aanlopen. Al die kinderen werden onderzocht en bijna alle kinderen hadden ook één of meer ziektes: oogproblemen, niet goed kunnen horen, bloedarmoede, sikkelcelanemie (een bijzonder soort bloedziekte), navels die ver uit de buik hingen, epilepsie, hartafwijkingen en nog veel andere problemen. Het medisch centrum loste de problemen op of verwees door naar het ziekenhuis (en betaalde de kosten).
In het jaar 2017 werd het medisch centrum overgedaan aan een Togolese organisatie. En Cécile begon met TNO alle gegevens van de kinderen te analyseren. Dat mondde uit in een wetenschappelijk artikel dat naar verwachting binnenkort zal worden gepubliceerd in een internationaal tijdschrift. Daarvan kunnen anderen leren hoe je met weinig geld veel kinderen gezond kunt maken én houden. Toen kwam de coronatijd en kon Cécile een tijd lang niet naar Togo. Maar vanaf 2021 is ze weer begonnen in dat land. Nu richt ze zich op weeskinderen. Daarvan zijn er heel veel in Afrikaanse landen. Soms zijn de ouders overleden, soms is er alleen een moeder die het niet meer aan kan en de kinderen in de steek laat. En met veel geluk belanden die kinderen dan in een weeshuis. Met minder geluk worden ze zwervers op straat.

 

P1060622Twee maal per jaar naar Togo

Inmiddels heeft de Stichting kinderhulp Togo een samenwerkingsverband met 12 weeshuizen. Cécile gaat met haar echtgenoot twee keer per jaar naar Togo om de kinderen te onderzoeken en te behandelen (of door te verwijzen naar medische specialisten en dan de behandeling te betalen). Ze heeft een klein team van Togolese medewerkers die haar helpen en die in de tijd dat zij daar niet is, de lopende zaken afhandelen. In mei was ze in Togo en in oktober gaat ze weer. Lees de nieuwsbrieven ( https://kinderhulp-togo.nl/download/) om te zien wat er precies gebeurt. Een paar schrijnende gevallen: twee baby’s van wie de moeder bij de geboorte is overleden, één (premature) baby die langs de kant van het water is gevonden, drie kinderen die door hun moeder op het strand zijn achtergelaten, een jongetje met een ernstige botinfectie die zonder hulp van de stichting zeker zou zijn overleden en acht kinderen die niet meer goed konden zien.


Wie wil kan Cécile helpen met een financiële bijdrage. Kijk op https://kinderhulp-togo.nl/wilt-u-ons-steunen/

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-