Huiscolumnist Adri Smits bekijkt het Zoetermeerse nieuws op geheel eigen wijze. Nieuws kan hem ontroeren, verbazen, ergeren of doen verzuchten. Met zijn humor weet hij zaken echter feilloos te relativeren. Deze week: Zoetermeer, oude wijn in nieuwe vaten.

Foto gevel MuseumJe kunt het zo gek niet noemen, of er is wel een museum voor. Van een vingerhoedje tot een nagebouwd gehucht, bij elkaar geschraapt bejaard spul tot sculpturen van onbekende vorm, aan discriminatie doet de museumwereld niet. Wel aan verzamelwoede al zullen ze dat nooit toegeven.
En Zoetermeer? Met zijn stadse aspiraties? Jazeker, het Stadsmuseum. Verzamelpunt van historie en expositie. Onder verschillende spotjes op het rode fluweel lag de blijkbaar slaapverwekkende geschiedenis van Zoetermeer of hing in een nis stof te vangen of stond gewoon omdat het niet kon liggen.
Maar ja, een stad heeft een raad, wijze raad. Een paar debatjes, gepolder, gekonkel, wat lekenadvies en wat extra dure centen later, De Voorde. Resultaat: geen bezoekers, ook nog eens corona en je hebt een excuus om de boel op te heffen. Creatief oplossen? Wat is dat? Waar andere musea creatieve geesten opriepen om bijvoorbeeld bezoekers interactief met de verzamelingen te laten jongleren, tegen te praten of met een röntgenbril de verschillen te zoeken, lag de geschiedenis van Zoetermeer in het sterfhuis van de toekomst. Bleek. Het is ook verdomd lastig om jezelf kleiner te maken en een niet politiek geëngageerde creatieveling te vinden die een oplossing heeft om leven te blazen in dode geschiedenis.
Maar ja, wat moet je nu met al dan niet uit de klei getrokken spullen die ooit zo zorgvuldig lagen te wachten op bezoekers? Wel, de politiek kan in Zoetermeer wel degelijk besluiten nemen. Dus is besloten we nemen wel een Onderzoeksbureau in dienst die als prestatie voor het kleine beetje veel geld, een rapport mag schrijven. Met DE oplossing: gewoon opnieuw beginnen. We beginnen gewoon weer een Stadsmuseum, maar noemen het natuurlijk anders. Tjonge, jonge, hoe verzin je het. Goedkoper was geweest om een prijsvraag uit te schrijven voor de naar participatie hunkerende en creatief ingestelde geesten van Zoetermeer die wel wakker liggen maar ja, dat is dan gratis. Als je wethouder bent van een slaapstad, blijf dan zelf maar eens wakker.

Adri Smits, meer lezen van Adri Smits: adrismits.auteursblog.nl 

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-