ArchitectuurPunt Zoetermeer organiseert 30 mei van 19.30 tot 21.00 uur in de Bibliotheek Forum aan het Stadhuisplein 1 een lezing over Wonen voor Senioren. Veel senioren zijn nog tot op hoge leeftijd actief en wonen zelfstandig. Soms met een beetje hulp. Welke woonvorm past dan het beste bij hen?

 gondelkade entree lr  Gondelkade valentij lr copy


Tijdens de lezing ‘Verschillende woonvormen: Hoe willen en kunnen senioren wonen?’, vertelt Clasien Ouderdorp van Vereniging Eigen Huis over wensen, behoeften en zorgen van senioren. Anneke Speelman van gebiedsontwikkelaar AM gaat in op verschillende vernieuwende woonvormen voor wonen en zorg voor senioren.

Naast een eengezinswoning zijn er verschillende woonvormen waar senioren op een prettige manier ouder kunnen worden. En waar zorg (op termijn) beschikbaar is. Maar er is in Zoetermeer een tekort aan geschikte woonvormen voor senioren, terwijl de bevolking snel vergrijst. Daardoor vindt men niet altijd een plek die aansluit bij de eigen wensen. En denken senioren op tijd na over hoe zij in de toekomst willen wonen?

Wonen en zorg op maat

Gebiedsontwikkelaar AM ontwikkelt woonvormen speciaal voor senioren en zorg. Let’s Live! – Verzorgingshuis nieuwe stijl, Stadveteranen en Knarrenhofjes zijn woonconcepten gericht op verschillende groepen senioren. Tussen zelfstandig wonen en een verzorgingshuis of verpleeghuis zijn nog tal van andere woonvormen mogelijk. Met gebouwen waar je zelfstandig woont, maar wel verbonden met buren en de lokale gemeenschap. Of waar de zorg met persoonsgerichte aandacht continu actief is. Waar het behalve prettig wonen, ook prettig werken is voor de zorgverleners.

Onderzoek naar woonwensen van senioren

55-plussers spelen een steeds belangrijkere rol op de woningmarkt en blijven langer zelfstandig wonen. Door de overheid wordt dit ook gestimuleerd. Het is daarom belangrijk dat de woonsituatie van senioren toekomstbestendig is. Vereniging Eigen Huis onderzocht de wensen, behoeften en zorgen onder 55-plussers over hun toekomstige woonsituatie. De vereniging deed in het voorjaar van 2022 een peiling onder woningbezitters in deze leeftijdscategorie. Ruim 82.000 senioren hebben de vragenlijst ingevuld. Ze zijn via verschillende bronnen benaderd: Vereniging Eigen Huis, Omroep Max, Plus Magazine en ANBO.

De lezing is ook online te volgen met een eenvoudige livestream. Aanmelden kan via: ArchitectuurPuntZoetermeer.nl

Foto: Remko Bordewijk (Beeldbank www.geheugenvanZoetermeer.nl) Entree Woon en zorgcentrum Gondelkade in 2005
Foto: Dick Valentijn (Beeldbank www.geheugenvanZoetermeer.nl) Woon en zorgcentrum Gondelkade in 1993/1994

-advertenties-

-goede doel-