DeMoederIsDeSleutel logowebHet project ‘Moeder is de Sleutel’ is er nu ook in Zoetermeer. Het project wordt al succesvol ingezet in andere steden zoals Amsterdam en richt zich op de rol van de moeder in de aanpak van jongerencriminaliteit.

 

Burgemeester Bezuijen: “De moeder speelt een cruciale rol in het leven van kinderen. Bij dit project helpen moeders, ervaringsdeskundigen, elkaar door het uitwisselen van ervaringen. We zijn hier heel recent mee begonnen in Zoetermeer.”

 

Moeder is de Sleutel

Stichting De Moeder is de Sleutel is opgericht door Diana Sardjoe, zelf moeder van twee zoons die het verkeerde pad op dreigden te gaan. Zij maakte een politie inval in haar huis mee waarbij haar zoon van toen 14 jaar werd opgepakt. Na deze schok kreeg het gezin te maken met heel veel hulpverleners die probeerden te helpen, maar ook de regie van hun leven overnamen. Diana Sardjoe: "Het is de kracht van het herkennen, begrijpen en bespreekbaar durven maken van de vraagstukken wat de moeders samen sterk en effectief maakt. Het zet haar weer terug in haar kracht om de regie over eigen leven en haar gezin weer terug in eigen handen te pakken. Het resultaat hiervan heeft een positief effect op haar en het gezin waardoor verschillende negatieve patronen kunnen worden doorbroken en de kansen in de maatschappij worden vergroot."

De moeders van de stichting hebben te maken (gehad) met dezelfde problemen en ondersteunen elkaar. Diana merkt dat het veel verschil maakt dat zij deze problemen ook heeft meegemaakt. Diana: “Soms ga ik met een hulpverlener mee op huisbezoek om het eerste contact met een moede r te leggen van wie het kind in de problemen zit. Dat ik zelf ook aan die kant van de deur heb gestaan, dat helpt mij dan enorm. Als ik zie dat een moeder in de verdediging schiet of veel weerstand voelt, dan begrijp ik dat, want ik heb daar ook gestaan. Ik heb dat ook gevoeld.”
Volgens Stichting De Moeder is de Sleutel is het belangrijkste dat de moeder niet benaderd wordt als deel van het probleem, maar juist als deel van de oplossing.

 

Dealbreakers

Daarnaast is de gemeente Zoetermeer ook actief bezig met het project Dealbreakers. Dit project is gericht op het voorkomen van jonge aanwas in de criminaliteit. Jongere broertjes of zusjes van een criminele jongere worden al gauw meegetrokken in criminaliteit. Dealbreakers werkt vooral preventief, zo geven zij gastlessen op scholen om de bewustwording onder jongeren te vergroten.
Het project Dealbreakers is met twee jaar verlengd en krijgt extra budget van het Ministerie van Justitie en Veiligheid.

Video: Moeder is De Sleutel, https://demoederisdesleutel.nl/

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-