noordAaHet college heeft, naar aanleiding van een motie uit de raad, onderzocht of het mogelijk zou zijn een open vaarverbinding te realiseren tussen Zoetermeer en de omliggende wateren. Dit blijkt wel mogelijk, maar is te duur. Al in 2013 zijn er onderzoeken gedaan naar de vaarverbindingen.

Advies- en ingenieursbureau Witteveen&Bos deed in oktober 2013 een onderzoek naar de mogelijkheid om via een Boot Conveyor of overtoom de Zoetermeerse Plas te verbinden met de Vliet. Een Boot Conveyor is een soort rolpad voor boten, waarmee kleine boten over land verplaatst kunnen worden.
Volgens het college zijn de kosten voor zo’n Boot Conveyor dermate hoog, ook door stijgende bouwkosten, dat zo’n project niet haalbaar is.

Een ander onderzoek werd in 2017 in opdracht van meerdere gemeenten en de provincie Zuid-Holland uitgevoerd, ‘Rotte Rijn Vliet, van vaarverbinding naar groenblauwe gebiedsontwikkeling’. Ook hieruit blijkt dat het maken van een openvaarverbinding van Zoetermeer met de regio kostbaar is. In 2017 werden als bedragen 20 miljoen euro genoemd voor het realiseren van de vaarverbindingen vanuit de Zoetermeerse Plas met de regio.
Er wordt daarom ook geen nader onderzoek gedaan naar een open vaarverbinding.

In Bunschoten-Spakenburg is een overtoom geplaatst voor boten:

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-