Beeld bij persbericht wij slikken het niet langerZoetermeerse apotheekassistentes hebben vaak te maken met boosheid en agressie van patiënten. Meer dan 90% van de apotheekassistenten worden hier regelmatig tot heel vaak mee geconfronteerd. Ook klachten van patiënten komen steeds vaker voor aan de balie van de apotheek.

Apotheker Joost van der Linde voorzitter van de Kring Zoetermeerse Apotheken en huisarts Marlieke Maks, voorzitter van de Huisartsen Vereniging Zoetermeer vinden het tijd worden dat de minister in gaat grijpen. Van der Linde: “Mijn assistenten kunnen er echt niks aan doen. Zij staan dag en nacht klaar voor goede zorg voor de geneesmiddelen van patiënten. Ik snap best dat patiënten boos zijn, maar ik vraag ze hun boosheid neer te leggen bij hun zorgverzekeraar. Want als apotheker sta ik ook redelijk machteloos. De problemen zijn het gevolg van preferentiebeleid en laagste prijs garantie van zorgverzekeraars.”

 

Huisarts Maks begrijpt waar de woede bij patiënten vandaan komt. “Natuurlijk verwachten we van iedereen respect aan de balie. Maar ook wij zien dat patiënten problemen hebben met niet-leverbare medicijnen en hulpmiddelen, of dat ze gedwongen moeten overstappen op een ander merk. Daarover is veel onbegrip bij patiënten. De huisartsen en apothekers worden door de zorgverzekeraars in de positie van kop van Jut geplaatst. Wij bepalen dit beleid niet, maar de zorgverzekeraars schuiven de verantwoordelijkheid ervoor wel op ons af.”

 

Van der Linde: “Vooral VGZ heeft er een handje van om telkens nog onder de tarieven van andere verzekeraars te duiken. Andere verzekeraars moeten daar wel in mee om concurrerend te blijven, en zo helpen ze de geneesmiddelenzorg om zeep. Wij gunnen onze apotheekassistenten een flinke salarisstijging, die recht doet aan alle gestegen prijzen, maar verzekeraars moeten dat wel mogelijk maken.”
Apotheker van der Linde besluit met “Agressie aan de balie is nooit acceptabel. Ik wil graag samen optrekken met patiënten, huisartsen en apothekers zodat de gesprekken weer over de medicatie en de gezondheid van de patiënt gaan en niet over het beleid van de zorgverzekeraars.”

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-