RotaryOp 24 februari 2023 is het een jaar geleden dat het Russische leger Oekraïne binnenviel en tot op de dag van vandaag wordt er gevochten. In heel Nederland en ook in Zoetermeer luiden deze de carillonklokken voor Oekraïne.

De impact van deze oorlog is enorm, vooral natuurlijk voor de Oekraïense burgerbevolking van wie velen vluchtten, ook naar Nederland. Ook in Zoetermeer verblijven op dit moment ongeveer 160 Oekraïense vluchtelingen, waarvan circa 40 kinderen. Ze zijn gehuisvest op het Bredewater 52, in een voormalig kantoorpand. Om de Oekraïense vluchtelingen juist ook op 24 februari te laten weten dat we met hen meeleven, is Rotary met beiaardiers een actie gestart.

In Zoetermeer zal beiaardier Johan van Oeveren van 19.30 tot 20.00 uur het carillon van de Oude Kerk in de Dorpstraat bespelen met muziek die past in het thema solidariteit, compassie, vrede en liefde. Vervolgens worden de kerkklokken geluid, zoals op 4 mei, om de slachtoffers van deze oorlog te gedenken. De kerk zal blauw- geel worden verlicht, de kleuren van de Oekraïense vlag. 

Rotaryclub Zoetermeer biedt Oekraïense vluchtelingen aan om deze dag in de Oude Kerk te gedenken op de manier waar zij behoefte aan hebben. Carillons in heel Nederland en daarbuiten doen mee en er zullen meer carillons in Nederland aandacht vragen voor de situatie in Oekraïne. De actie vindt ook internationaal navolging. 

In Zoetermeer worden de volgende werken van componisten uit Oekraïne gespeeld: Hold me ('Obijmy') van Sviatoslav Vakarchuk, Ave Maria van L.Zatulovsky, I will Perise in excile van Andrea Mc Grady, Żegnaj, świecie, żegnaj, ziemio van Walentyn Sylwestrow en het Oekraïense volkslied: Sjtsje ne vmerla Oekrajiny van Pavlo Tsoebynsky.

Wilt u de Oekraïense vluchtelingen ondersteunen? Dit kan door een gift te storten op rekeningnummer NL 33 RABO 0160195543 t.n.v. Stichting Community Service van Rotaryclub Zoetermeer, o.v.v. Vluchtelingen Oekraïne. Rotaryclub Zoetermeer zal in overleg met de Oekraïense vluchtelingen die in Zoetermeer verblijven de giften een passende bestemming geven.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-