museum de voordeMuseum De Voorde sluit definitief ná de voorjaarsvakantie. Dinsdag 7 maart sluiten de deuren voorgoed en gaat het museum de tentoonstellingen afbouwen en opruimen. Tot die tijd is het museum nog vol in bedrijf, dus wie een laatste keer de tentoonstelling Wild in de stad wil bekijken kan nu nog langskomen.


Directeur Hans van de Bunte: “Tot aan de voorjaarsvakantie zijn we nog volledig in bedrijf en ontvangen we ook nog scholen voor museumbezoek. Maar vanaf april hebben we geen museummedewerkers meer en zijn we echt dicht.”

Drie van de medewerkers van het museum hebben al een andere betrekking gevonden. Van de Bunte: "Daar ben ik heel blij mee. Het is voor mij heel belangrijk dat de medewerkers goed terecht komen." Vanaf 1 april zal de staf zijn teruggebracht tot de directeur en de office manager, Mélanie Thoben.

 

Afhandeling subsidierelatie

Het college heeft 1,5 miljoen euro gereserveerd om de subsidierelatie met het museum te beëindigen. Zo wordt er nu onderzocht wat de kosten zijn van het tentoonstellen van Zoetermeers erfgoed en het aanbieden van erfgoededucatie en of dit kan worden behouden. Onderzoeksbureau DSP-groep ontwikkelt een aantal scenario’s en zal een onderzoeksrapport opstellen.
De grootste kostenpost bij het sluiten van het museum is de lening die Museum De Voorde is aangegaan bij de BNG, waarvoor de gemeente Zoetermeer garant staat. Op 1 juli 2023 bedraagt deze lening circa € 650.000,-. De lening moet worden overgenomen door de gemeente.

Erfgoed

De belangrijkste beslissing die volgens Hans van de Bunte nog gemaakt moet worden is het afhandelen van de collectie van het museum. Deze collectie bevat historische stukken, van soms 700 jaar oud, maar omvat ook de recente geschiedenis van Zoetermeer. Van de Bunte: “Het zou heel mooi zijn als de gemeente besluit de collectie te bewaren, voor de toekomstige generaties. Het is een collectie die in de 30 jaar dat het museum bestaat is verzameld en opgebouwd en bevat ook veel schenkingen van Zoetermeerders. Wij proberen uit alle macht te voorkomen dat de collectie afgestoten zal worden en uit elkaar wordt getrokken. Vooral in samenhang laat deze collectie de identiteit van Zoetermeer zien.”

Het grootste deel van de collectie van Museum De Voorde wordt op dit moment in een depot bewaard. Als het museum geen subsidie meer krijgt, kunnen ook de kosten voor dit depot niet meer worden betaald en is er een risico dat de collectie uit elkaar valt. Andere musea hebben misschien belangstelling voor delen van de collectie, maar niet voor het geheel.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-