Veel woningen in New Town Zoetermeer zijn gebouwd in de periode tussen 1965 en 1990, de ‘Post 65 architectuur’ en zijn toe aan renovatie en verduurzaming. ArchitectuurPunt Zoetermeer organiseert op 7 februari 2023 een stadslezing over renoveren en verduurzamen met respect van jaren 70 en 80 woningen.

scheveningse dorp zoetermeer 3Tijdens de stadslezing  van 19.30 – 21.00 uur vertellen Lidwine Spoormans (TU Delft Heritage & Architecture) en Maaike Waaldijk (1m98 Architecten) op welke manier deze grote en diverse woningvoorraad een duurzame toekomst gegeven kan worden. Hoe kan daarbij de kwaliteit van de woningen én de leefomgeving gerespecteerd worden?

Verduurzamen en verbeteren wooncomfort

Veel woningen in New Town Zoetermeer zijn gebouwd in de periode tussen 1965 en 1990, de ‘Post 65 architectuur’. Deze woningen voldoen vaak niet (meer) aan alle wensen op gebied van wooncomfort, energiegebruik en leefbaarheid. Ze zullen door woningcorporaties en particulieren. worden gerenoveerd en verduurzaamd. Moet de uitstraling van de woning dan ook helemaal gemoderniseerd worden of kan het typische karakter van de jaren 70 of 80 architectuur gerespecteerd worden? En wat is dat typische karakter?

Lidwine Spoormans onderzoekt de renovatie en verduurzaming van woningen uit de jaren na 1965. Zij kijkt welke kwaliteiten behouden of verbeterd kunnen worden bij aanstaande renovaties. Daarin spelen bijvoorbeeld esthetische kenmerken zoals kleur- en materiaalgebruik en eisen aan energieverbruik een rol. Ook is er aandacht voor wooncomfort, toegankelijkheid, gebruikersgedrag én de kwaliteit van de openbare ruimte waar de woningen deel van uit maken.

Participeren met een app

Binnen de Post 65 woongebouwen bestaat er een grote diversiteit aan woningtypes en eigendomsstructuren. Er is een app in ontwikkeling die kan helpen bij het achterhalen van de voorkeuren van bewoners en professionals. Wie vindt wat waardevol? Die voorkeuren kunnen gerespecteerd worden bij een toekomstige renovatie. Het onderzoek is gebaseerd op casestudies in Almere-Haven en de Bijlmermeer (Bijlmerplein).

De locatie is de Forum-bibliotheek, Stadhuisplein 1  en de inloop start om 19:15 uur. De lezing is ook online te volgen met een eenvoudige livestream. Aanmelden kan via de website.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-