bomen molenstraatEr moeten 38 bomen gekapt worden langs de Molenstraat in Dorp. Het gaat om bomen in de gehele straat, vanaf de Eerste Stationsstraat tot en met de Rokkeveenseweg. De bomen zijn ziek en lijden aan essentaksterfte. De vergunningen voor de kap zijn inmiddels aangevraagd.

Al in 2018 werd ontdekt dat de bomen in de Molenstraat in slechte conditie verkeerden. Bewoners waren in het begin fel gekant tegen de kap van de bomen, die voor een groot deel het straatbeeld bepalen. Er werd zelfs een petitie opgezet van de bewoners om de kap te verhinderen. In eerste instantie zouden 50 van de ruim 70 jaar oude bomen worden gekapt, er is nu een kapvergunning aangevraagd voor 38 bomen.

De bomen in de Molenstraat zijn vanaf 2018 uitgebreid onderzocht en gemonitord. Enkele bomen zijn al gekapt omdat ze een gevaar opleverden voor de omgeving. Voor de overige bomen heeft het externe onderzoeksbureau Dendrologic per boom een advies opgesteld, gebaseerd op de conditie van de bomen, het ziekteverloop per boom en de levensverwachting van de bomen.
Bewoners van de Molenstraat en omliggende straten zijn door de gemeente betrokken in het ontwerp voor de straat, de laatste bewonersbijeenkomst was begin december 2022. Naast de kap van de bomen ging het hierbij ook om het aanzicht van de straat, verlichting en de parkeervakken.

Waar mogelijk probeert de gemeente gekapte bomen te vervangen voor nieuwe bomen, hierbij wordt gekozen voor bomen die niet hoger worden dan 20 meter, omdat ze dicht bij de huizen staan. Bomen die nu nog goed gezond zijn en een goede levensverwachting hebben blijven staan.

Foto Molenstraat: Google maps

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-