hip hopCultuur voor jongeren krijgt een impuls van een kleine 3 ton, waarmee projecten worden ondersteund die speciaal zijn gericht op deelname aan cultuur van jongeren tussen 14 en 27 jaar. Acht instellingen kunnen volgend jaar zo een speciaal jongerenproject uitvoeren.

De gemeente kreeg van het Rijk een specifieke uitkering (SPUK) om jongeren te stimuleren deel te nemen aan culturele activiteiten. Besloten is om hierbij aan te sluiten op bestaande culturele basisinstellingen in Zoetermeer.

De projecten die zijn toegekend:

1. Stadstheater: €41.100
Het plan bestaat uit twee onderdelen: In de Theaterweek wil het Stadstheater Zoetermeer alle derdeklassers van het Voortgezet Onderwijs een op de doelgroep gerichte educatieve voorstelling aanbieden, inclusief educatief (verdiepend) programma en een special event met een gezellige afterparty gericht op 14+. In Theater na de Dam wordt op 4 mei een nieuwe voorstelling gemaakt, die terugkijkt op de Tweede Wereldoorlog en naar de huidige wereld. De voorstelling wordt gespeeld door jongeren, die ook een inbreng hebben in het stuk.

2. Poppodium Boerderij: € 40.834
Dit plan betreft drie projecten: Het organiseren van een indoor-festival voor jongeren, genaamd ‘Teenage Kicks’. Daarnaast het bieden van een podium aan jonge, nieuwe bands uit de regio om zo ervaring op te doen. Tot slot wil Poppodium Boerderij een masterclass-serie geven aan jonge talenten uit Zoetermeer over de meest uiteenlopende aspecten van de muziek business waar je als jonge muzikant en/ of als beginnend bandje mee te maken krijgt.

3. Bibliotheek: € 11.266
Het project Heel Zoetermeer Leest zet in op leesclubs voor jongeren. VO-leerlingen worden uitgenodigd om in de bibliotheek met de auteur en specialisten van de bibliotheek met elkaar over het boek te praten gedurende vijf bijeenkomsten.

4. NVGM: € 50.850
Dit plan bestaat uit twee projecten. Met Gamenest creëert het Nationaal Video Game Museum een sociale ontmoetingsplek voor jongeren die gamen als hobby hebben. In workshops maken jongeren kennis met de rol van muziek in videogames, en leren ze hier vervolgens mee spelen.

5. Museum De Voorde: € 39.000
In het project ‘DNA Zoetermeer’ wordt de deelcollectie ‘Zoetermeer 2008’ samen met jongeren opnieuw bekeken. Museum De Voorde wil met dit project de volgende vragen beantwoorden: wat zegt dit erfgoed over het verleden, het heden en de toekomst van Zoetermeer door de ogen van de huidige jeugd?

6. Franx: € 42.800
Franx wil een podium bieden aan afgestudeerde kunstenaars/ontwerpers, geselecteerd uit uiteenlopende kunstacademies. Dit biedt jonge kunstenaars/ontwerpers een eerste ervaring in het exposeren en door
galeriehouders en andere stakeholders uit te nodigen vormt het een springplank voor de beroepspraktijk.

7. CKC & partners: € 59.258
Het CKC & partners gaat het Urban Culture Event organiseren. Dit evenement omvat vier disciplines/ urban stijlen en wordt uitgevoerd door professionele artiesten/ docenten: breakdance, graffiti- art, rhythm and poetry (rap) en streetdance.

8. Mevrouw Latenstaan: € 11.900
Mevrouw Latenstaan wil een gevarieerde programmering bieden voor de jongeren en daarvoor de grote zaal verbeteren en technische aanpassingen doorvoeren.

 

Ook in 2023 en 2024 komt er weer geld vanuit het Rijk om jongeren te stimuleren mee te doen aan cultuur. Waarschijnlijk wordt in het eerste kwartaal van 2023 meer bekend over deze middelen, en kunnen alle culturele organisaties weer een aanvraag doen.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-