DCIM\100MEDIA\DJI_0329.JPGSinds gisteren 22.00 uur is de A12 volledig afgesloten in verband met het verwijderen van een deel van de Nelson Mandelabrug. De afsluiting is in beide richtingen en zal tot zaterdag 31 december 08.00 uur duren. De afsluiting geeft forse hinder voor verkeer in zowel de richting Den Haag als Utrecht.

De A12 richting Utrecht is afgesloten vanaf het Prins Clausplein tot en met de afrit Zoetermeer/N470 (afrit 7). De A12 richting Den Haag is afgesloten vanaf de afrit Zoetermeer/N470 (afrit 7) tot de toerit Zoetermeer Centrum (6). Weggebruikers moeten een omleiding volgen en rekening houden met een extra reistijd van 30 tot 45 minuten. Bij drukte kan deze extra reistijd echter oplopen tot 1,5 uur.

DCIM\100MEDIA\DJI_0326.JPGAls men Zoetermeer uit wil, kan dat in de richting Den Haag via de Afrikaweg en dan de toerit 6 naar de A12. Voor de richting Utrecht kan de Oostweg en dan toerit 7 richting Utrecht aangehouden worden.

Naar Zoetermeer toe moet men extra rekening houden met de afsluiting, vanuit Den Haag is de A12 vanaf het Prins Clausplein afgesloten, vanaf Utrecht kan men wel de afslag Zoetermeer nemen. De omleidingsroute vanuit Den Haag leidt via Leiden en Alphen, maar deze omleiding is vooral handig voor mensen die om Zoetermeer heen willen. Wie Zoetermeer in wil, kan op de A4 richting Amsterdam de afslag 8 Leidschendam nemen en dan via de Zoetermeerse Rijweg naar Zoetermeer rijden. Of je rijdt een stuk door op de A4 en neemt afslag 7 Zoeterwoude-Dorp om via de N206 naar Zoetermeer te gaan.

Wethouder Marijke van der Meer (Openbare Ruimte): “Het deel van de Nelson Mandelabrug boven de A12 wordt weggehaald. Hier komt een vervangend brugdeel voor in de plaats. De andere brugdelen blijven bestaan. Die over de Zuidweg en het station worden extra ondersteund. De werkzaamheden daarvoor zijn in volle gang. Of dat ook nodig is voor het deel over de RandstadRail wordt nog bekeken.”

DCIM\100MEDIA\DJI_0330.JPGHet brugdeel boven de A12, dat ongeveer 800 ton weegt, wordt opgetild en naar de zijkant vervoerd door twee speciale voertuigen met samen ongeveer 200 wielen eronder. Daar bovenop wordt een stalen constructie gebouwd waar het brugdeel op komt te liggen. Deze totale constructie weegt ongeveer 200 ton.

Wethouder Marijke van der Meer: “Bij elkaar moet ongeveer een miljoen kilo over de A12 rijden. Daarom wordt de A12 eerst verstevigd en met platen beschermd. Wanneer alles klaar is wordt de A12 weer in originele staat teruggebracht en worden ook de middenberm en de vangrails weer teruggezet.”

De werkzaamheden aan de brug worden uitgevoerd door de aannemerscombinatie Savera, Dura Vermeer Infra Regionale Projecten B. V. is de penvoerder van deze combinatie. Er is een overeenkomst afgesloten zonder een definitief totaalbedrag, vanwege de vele onzekerheden die het project met zich meebrengt. Er wordt op basis van nacalculatie gewerkt, maar wel met vastgestelde uurtarieven en kostenafspraken. De totale kosten worden op dit moment geschat op 4 tot 6 miljoen euro, maar daar zijn nog niet de kosten voor vervangend vervoer, personeel en onvoorziene zaken in meegenomen. Als die kosten ook worden meegeteld, is de schatting dat de uitvoering van de werkzaamheden op basis van de huidige beschikbare informatie maximaal 8 miljoen euro zal gaan bedragen. Er wordt nog bekeken of deze totale kosten volledig ten laste van de jaarrekening 2022 van de gemeente Zoetermeer moeten komen, of dat het bedrag gesplitst moet gaan worden over de jaarrekeningen 2022 en 2023.

 Foto's: Zoetermeer Actief, Mark Neijssel

-advertenties-

-goede doel-