Museumdirecteur Jaap SchutNationaal Museum RockArt, een museum over de geschiedenis van de popmuziek vanaf de jaren vijftig tot heden, onderzoekt de mogelijkheden om te verhuizen van Hoek van Holland naar Zoetermeer. Het museum groeit uit haar jasje en is op zoek naar een locatie waar het haar vleugels uit kan slaan.

Achtentwintig jaar geleden is directeur Jaap Schut begonnen met het idee voor het museum. Na tien jaar voorwerk te hebben verricht ging het museum open. In al die jaren is er een bijzondere collectie ontstaan bestaande uit bijzondere items die gezamenlijk het verhaal vertellen van zeventig jaar popmuziek. En de items komen van over de gehele wereld naar Museum RockArt. Jaap Schut: “Gisteren had iemand iets gevonden in Amerika, in zijn kelder. Een zeer uniek jasje van Herman Brood. Hij dacht dat het niet meer bestond.  Hij zet zijn vondst op Facebook. En er wordt gewoon gereageerd vanuit Nederland. En vanuit Engeland. En waar gaat het heen. Naar Museum RockArt.”

Museum RockArt doet alles in eigen beheer.  Jaap Schut: “Dat geeft je als museum de vrijheid om het in te richten en te manoeuvreren zoals wij het willen."

Een van de kroonjuwelen van het museum is de boordstudio van het zendschip de Norderney. Radio Veronica zond van november 1964 tot 31 augustus 1974 uit vanaf dit schip. “Iedereen die de radio aanzette, hetgeen wat je hoorde, kwam uit die studio.”

Door de jaren heen is het museum uitgegroeid tot minimaal het nationaal popmuseum en het museum groeit zo hard dat het aan alle kanten ruimte te kort komt. Alles staat vol.

interieur RockArt

Museum RockArt is nationaal en internationaal bekend. Het museum is echter gevestigd op een industrieterrein in Hoek van Holland, wat geen goede plek is om bezoekers te trekken. Het gebouw wordt ook te klein voor het museum.

Directeur Jaap Schut ziet wel iets in het idee om Museum RockArt te gaan verhuizen naar Zoetermeer. De komende periode moet gaan uitwijzen of Zoetermeer de juiste plek is om naartoe te gaan verhuizen. “Het zou prima passen in Zoetermeer”, aldus Jaap Schut, “De Boerderij zit er. Bij een poppodium van dat formaat, past ons popmuseum natuurlijk prima!"

Wanneer het museum gaat verhuizen, wil het een pand waar ze haar vleugels kan uitslaan. “Ik heb beloofd dat ik de beatclub 192 weer in het leven ga roepen. Alfred Lagardes’ bar moet er gewoon in.” Een specifieke locatie heeft het museum op dit moment nog niet op het oog. “Dat is nog allemaal te pril. De volgende fase is om nu maar eens te gaan buurten in Zoetermeer. ”

Tekst: Sacha van Vlaardingen

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-