Alle groep 8 leerlingen moeten zich volgend jaar volgens een nieuw systeem inschrijven voor het voortgezet onderwijs. Als er te veel leerlingen zich inschrijven voor één school, zal er worden geloot. De inschrijving start vanaf 20 februari.

zo naar het vo 1Tot nu toe konden basisschoolleerlingen zich aanmelden bij de school van hun keuze, nu is de aanmelding centraal geregeld via www.zonaarhetvo.nl.  Door deze wijziging wordt de leerlingenstroom beter verdeeld, aldus Zo naar het vo.

De vijf scholen voor voortgezet onderwijs in Zoetermeer, Erasmus College, Motion Beweeg College, Oranje Nassau College (Clauslaan en Parkdreef), Picasso Lyceum en Alfrink College hebben afspraken gemaakt over aanmelding en plaatsing van toekomstige brugklasleerlingen.
Leerlingen en hun ouders kiezen zelf hun voorkeursschool en geven ook hun 2e keus aan. Voor elke school en afdeling wordt vooraf afgesproken hoeveel klassen er geplaatst kunnen worden. De scholen die er nu zijn kunnen alle leerlingen binnen Zoetermeer een plek in het voortgezet onderwijs aanbieden. In de praktijk kunnen bijna alle kinderen terecht op de school waar ze het liefst naartoe willen. Alleen als een school of afdeling echt te vol wordt, zal er geloot worden. Naar verwachting zal tenminste 93% van de leerlingen terecht kunnen op de school waar ze het liefst naar toe willen. Het gaat waarschijnlijk om ongeveer tot 120 kinderen per jaar, die niet op de school van hun voorkeur terecht kunnen.

 

Loting

Willepa vo erasmus 6n er te veel kinderen naar dezelfde school, dan volgt er een loting. Deze loting, onder notarieel toezicht, is op 29 maart. Kinderen worden dan in principe geplaatst op de school van hun tweede keus, tenzij deze ook vol zit, dan volgt er een extra loting.
Voorrangsregels zijn er ook: een kind wordt zonder loting direct op een school geplaatst als daar ook al een broer of zus naar school gaat, of ouders van het kind op de school werken. Ook een vader of moeder die op de school vroeger zélf een diploma heeft gehaald, geeft een kind voorrang op deze school.
Het aanmelden via de nieuwe site kan vanaf 20 februari t/m 10 maart, daarna gaan de scholen bepalen of er een loting moet plaatsvinden.

Voordat deze nieuwe manier van inschrijven in Zoetermeer werd ingevoerd, gebeurde het ook al dat een school leerlingen moest weigeren omdat ze vol zaten. Ouders moesten in dat geval zelf op zoek naar een andere school voor hun kind.

 

Advies en eindtoets

Kinderen uit groep 8 krijgen van hun basisschool in februari het definitieve schooladvies, wat aangeeft op welk schoolniveau ze zich kunnen inschrijven. Tussen 15 april en 15 mei nemen basisscholen daarna nog de verplichte eindtoets af.

Het kan voorkomen dat deze eindtoets een ander niveau aangeeft dan het schooladvies. Het schooladvies kan dan worden bijgesteld. Alle leerlingen zijn dan echter al op een school geplaatst, waardoor herplaatsing op bijvoorbeeld een hoger schoolniveau alleen mogelijk is op de scholen die op dat moment nog plaats hebben.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-