DCIM\100MEDIA\DJI_0077.JPGMet man en macht wordt er deze dagen in het gemeentehuis gewerkt aan alle zaken rond de Mandelabrug. Wethouder van der Meer: “Wie er aansprakelijk is? We hebben echt geen tijd om dat nu uit te zoeken, eerst zorgen we voor de veiligheid van de brug!”

Donderdagmiddag kreeg wethouder van der Meer de adviesrapporten onder ogen die ingenieursbureaus Westenberg en Wagemaker hadden opgesteld. Meteen gingen alle alarmbellen af en werd burgemeester Bezuijen op de hoogte gesteld. In het rapport stond dan ook met hoofdletters ‘NIET VEILIG’ over de brug.
Sindsdien is er al veel gebeurd, maar moet er nog veel meer actie komen. Vrijdagavond werd de brug geheel afgesloten voor alle gebruikers, maar werd besloten de A12, die onder de brug loopt, niet af te sluiten. Van der Meer: “Het afsluiten van een snelweg brengt weer veel andere risico’s met zich mee, vooral als dat van de ene op de andere dag moet gebeuren. Dan ontstaat er chaos omdat al die auto’s een andere route moeten kiezen, je kan dan filevorming en ongelukken verwachten.”

Van der Meer: “We werken meerdere scenario's tegelijk uit. Met gelukkig veel hulp van Rijkswaterstaat en ProRail. Elke beschikbare ambtenaar die kan, helpt mee. Dit kost heel veel geld, waarvan we ook nog niet weten wie dat moet betalen of wie er aansprakelijk is. Maar de veiligheid gaat voor alles, die aansprakelijkheid zoeken we later wel uit.”

 

Icoon verdwijnt

Hoe dan ook zal hét gezicht van Zoetermeer veranderen: de iconische Mandelabrug, zal verdwijnen. Voor heel veel Zoetermeerders geeft de Mandelabrug een ‘thuisgevoel’: na een autorit ben je bijna thuis als je vanuit de verte de Mandelabrug ziet liggen.
Burgemeester Bezuijen: “Natuurlijk is het pijnlijk om zo’n icoon in de stad te moeten afbreken. Maar we gaan er zeker een ander icoon voor in de plaats zetten. We doen dit niet voor de lol, maar het opent ook weer nieuwe mogelijkheden.”

 

WK Brug-redden

Er is een optie dat de brug voorlopig kan blijven staan, dan wordt alleen de kap verwijderd en kan de brug zelf tijdelijk nog gebruikt worden. Van der Meer: “Maar we hebben het hier wel over het Wereldkampioenschap ‘burg redden’! Vóór eind december moet er duidelijkheid zijn of dit een haalbare optie is. We moeten zoveel vaart maken omdat januari en februari de koudste maanden zijn en kou kan de scheuren die er nu al zijn verergeren.”
Mocht dit niet lukken, dan worden ook de wegdelen verwijderd en komt er een noodbrug. De Mandelabrug zou eigenlijk onderdeel worden van de nieuwe Entree, met een groot station en uitbreidingen. Het Entreeplan is echter nog niet zo ver uitgewerkt dat dit al uitgevoerd kan worden.

Alarmering

Op de brug is de afgelopen dagen alarmering aangebracht, dit afgaat bij 0,04 mm verschil. Volgens Rijkswaterstaat is de brug op dit moment ‘stabiel en beheersbaar’ en kan er dus op de brug gewerkt worden door monteurs. De metingen die sinds februari dit jaar worden verricht op de brug, hebben ook geen verergering van de situatie laten zien. Volgens wethouder van der Meer zit er wel beweging in de scheurtjes, maar zijn die te verklaren door de normale inwerking van bijvoorbeeld weersinvloeden.

Er is nog geen planning aan te geven voor de verschillende werkzaamheden. De monteurs zijn al wel begonnen met voorbereidingen voor het verwijderen van de kap van de brug. Een steunconstructie waardoor de brug niet meer volledig steunt op de pilaren maar van boven af wordt ondersteund wordt ook onderzocht.

 

Omleidingen

Nu de brug niet meer toegankelijk is zorgt de gemeente zo goed mogelijk voor alternatieven. Met de auto kun je het makkelijkst parkeren en de trein nemen op Station Lansingerland, daar is voldoende parkeerruimte.
Fietsers kunnen gebruik maken van de extra fietsenstalling op Zoetermeer Oost, als ze daar de trein willen nemen. Oversteken van Meerzicht naar Rokkeveen kan via de voetgangers/fietsbrug Balijbrug, bij het Westerpark, of via de tunnel aan de Dr J W Paltelaan.
Voetgangers worden met een pendelbus vervoerd tussen station Zoetermeer Oost en de Mandelabrug. Rolstoelgebruikers kunnen via deze pendelbus een rolstoelbus laten oproepen om op hun bestemming te komen.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-