Alfrink 1Op 16 november vertrok een gemengde groep van tweeëntwintig Alfrink leerlingen uit 4 havo en 5 en 6 vwo samen met vier van hun docenten naar Kolkata in India. Het doel was om lokale organisaties te bezoeken die zich inzetten voor het lot van straatkinderen en kinderen uit kansarme gezinnen.

Daarnaast zou de partnerschool van het Alfrink bezocht worden, de Calcutta International School. De Alfrink leerlingen hadden allemaal in groepjes één van de lokale organisaties van tevoren geadopteerd en er geld voor ingezameld. Eén van de organisaties die werd bezocht was Don Bosco Ashalayam, een ‘home’ voor straatkinderen.

In Kolkata worden elke maand bij de grote treinstations – Howrah en Sealdah station- zo’n 300 kinderen door lokale maatschappelijk werkers opgevangen die op straat leven en vaak via de trein van stad naar stad reizen en leven op de stations. Als het de maatschappelijk werkers niet lukt om de ouders te traceren worden de kinderen doorgestuurd naar opvanghuizen zoals Don Bosco Ashalayam.

Het bezoek aan een van de ‘homes’ was ontroerend toen de straatkinderen de Alfrink leerlingen aan de hand namen en rondleidden. De Alfrink leerlingen waren diep onder de indruk van de inzet en het doorzettingsvermogen van de begeleiders. Bhola, één van de begeleiders, vertelde dat hij zelf als jongetje op straat had geleefd, op achtjarige leeftijd een thuis had gekregen in een Don Bosco ‘home’ en nu wat terug wilde doen als begeleider.

Alfrink 2Een andere organisatie die werd bezocht was de Jungle Crows: een rugbyclub voor kinderen uit kansarme gezinnen. Opgericht door Paul Walsh, een Britse diplomaat die woont en werkt in Kolkata, zet deze club zich in om door middel van sport kinderen uit de sloppenwijken te bereiken. Paul Walsh legde uit: "Door sport maken we contact en zo kunnen we helpen met scholing, gezondheidszorg en studiebeurzen”.

Ashfaque, één van de Jungle Crows trainers, vertelde dat hij zelf als jongetje uit een sloppenwijk bij de Jungle Crows was gaan trainen en daardoor nu sportmanagement kon studeren. De Alfrink leerlingen genoten van het sporten met de Jungle Crows kinderen. Zoals Ashfaque vertelde: “Armoede betekent niet dat je niet gelukkig kunt zijn en geen plezier kunt maken. Dat denken vaak mensen die ons bezoeken, maar wij hebben ook recht op geluk en plezier.”

Op Calcutta International School kregen de Alfrink leerlingen te maken met een hele andere ‘rijke’ kant van India. De leerlingen van deze school komen uit hele rijke gezinnen. Ook deze rijke school zet zich met hun leerlingen in voor projecten voor kinderen uit kansarme gezinnen. De Alfrink leerlingen en de leerlingen van Calcutta International School werkten samen aan een project over ‘diversiteit, gelijkheid en inclusiviteit’ waarin alle ervaringen van de week werden gedeeld.

De week werd afgesloten met presentaties op Calcutta International School. Na een emotioneel afscheid vertrokken de Alfrinkers weer uit dit bijzondere land vol contrasten. De leerlingen gaven aan veel nieuwe vrienden te hebben gemaakt en zeker terug te willen komen om meer projecten te doen met de fantastische organisaties en mensen die zich in Kolkata inzetten voor kansarme kinderen.

Het Alfrink College wil de komende jaren de banden met Calcutta International School en organisaties zoals Don Bosco en de Jungle Crows verder versterken. Het eerste wat volgend schooljaar op het programma staat is een bezoek van leerlingen van Calcutta International School aan het Alfrink College in Oktober. Ook wordt weer gekeken naar de mogelijkheden voor een nieuwe India reis volgend schooljaar.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-