DSC00049a wNa de ‘warme’ maand oktober liet ook de laatste herfstmaand zich van haar milde kant zien. En ook de zon deed weer goede zaken hoewel er erg veel en vaak regen viel.

De voorbije slachtmaand begon zeer zacht: op dag 1 werd het nog bijna 17 graden en dat was meteen de hoogste waarde voor de hele maand. Tot voorbij de eerste helft van november werd het dagelijks tussen de 10 en (ruim) 15 graden. Daarbij viel in de eerste week vrijwel dagelijks regen. Tegen het eind van de tweede week was het een paar dagen droog, maar op de 17e kwam er een flinke bak hemelwater naar beneden; er viel toen rond de 25 mm in en rond onze stad. Daarna regende het, op de laatste paar dagen na, dagelijks zodat al met al de laatste herfstmaand als zeer nat de boeken ingaat.

 DSC00017a w  DSC00056a w

Korte maar pittige koude-inval

In de loop van 19 november draaide de wind naar het noordoosten en duikelde het kwik rap naar beneden zodat het midden op de dag maar 3 graden was. In de (zondag)nacht daarop vroor het in en rondom Zoetermeer 3 á 4 graden. Zondag werd het overdag weer 4 graden en de dagen erna krabbelde het kwik weer op naar een graad of zeven. In de slotweek was het weer behoorlijk zacht met temperaturen die soms weer de 10 graden haalden.

 

November was de zoveelste zonnige maand van 2022

Net als in de voorbije maand liet het zonnetje zich ondanks de vele regen in november van haar beste kant zien. Héél bijzonder is dat dit de 10e opeenvolgende (zeer) zonnige maand was. En ondanks de ferme winterse speldenprik was de slachtmaand als geheel zeer zacht. En hoewel de zon dus uitblonk, viel er in november veel meer regen dan normaal in onze stad.

 DSC00053a w  DSC00085a w

De herfst van 2022 was zonnig, zacht en nat

Het moge duidelijk zijn dat we een erg zonnige herfst achter de rug hebben. September was erg nat, oktober aan de droge kant terwijl november weer erg nat was; per saldo hadden we dus een natte herfst. Oktober en november waren bijzonder zacht terwijl september een gemiddelde temperatuur kende, zodat de herfst als geheel het predicaat ‘zacht’ verdient. Geen slechte score in een (na)jaar waarin de meeste mensen worstelen met hoge energierekeningen.

 

December gaat uit een kouder vaatje tappen

Meteen vanaf het begin van de eerst wintermaand gaat het een stuk kouder worden en het ziet er nu naar uit dat we de eerste een á twee weken ‘licht winters’ weer krijgen; komend weekend zal het kwik rond het vriespunt schommelen. Dat wordt even wenen nadat we zo verwend waren door een milde herfst. Het is nu niet te voorspellen of de koude later in de maand gaat verscherpen, maar dat is heel goed mogelijk.

Tekst en foto’s: Rob Oele

Alle weerberichten vindt u terug bij: Het-weer-in-Zoetermeer/terugblik-weer

-advertenties-

-goede doel-