kernwinkelgebied

“Demonstratie is een belangrijk recht”, aldus burgemeester Bezuijen, “Maar tegelijk heb ik ook de verantwoordelijkheid voor veiligheid en openbare orde.” Uit oogpunt van veiligheid worden demonstraties op vrijdagen, zaterdagen en/of zondagen in het Stadshart verboden.

20201002burg_zm.jpgHet verbod geldt voor het kernwinkelgebied in het Stadshart, zoals te zien op het kaartje.“Laat er geen misverstand over ontstaan”, licht burgemeester Michel Bezuijen toe. “De vrijheid van meningsuiting en het recht om te demonstreren heb ik, en met mij het college van Zoetermeer, hoog in het vaandel staan. Voor een goed verloop van demonstraties of protestacties in onze stad vind ik het wel belangrijk dat we vooraf goede afspraken maken. Veiligheid staat voorop en demonstraties tijdens de drukste tijden in ons grootste winkelcentrum zijn daarom niet gewenst.”

 

Ongeorganiseerde demonstraties

De afgelopen tijd kwam het regelmatig voor dat er niet aangekondigde demonstraties of protestacties waren, die in het winkelgebied in het Stadshart wilden demonstreren. Deze demonstraties, soms met fakkels, werden niet aangekondigd vanuit een organisatie. “Als demonstraties niet worden aangekondigd, kunnen wij ook geen afspraken maken met de organisatie ervan. Dit brengt risico met zich mee voor het winkelend publiek in het Stadshart.”
Demonstraties zijn daarom de afgelopen maanden door de politie verwezen naar alternatieve routes, buiten het winkelgebied om. Bij een demonstratie op 11 november zijn 4 aanhoudingen verricht door de politie, toen demonstranten niet af wilden wijken van hun route door het Stadshart.

 

Wisselende groepen

Er is niet één groep aan te wijzen die verantwoordelijk is voor de problemen met demonstreren in het Stadshart. Volgens burgemeester Bezuijen gaat het om kleine, wisselende groepen. Ook is het doel van de demonstraties wisselend. In het begin van de corona pandemie waren er demonstraties gericht regen de coronamaatregelen, later waren er ook demonstraties gericht tegen de overheid. Bezuijen: “Maar er zijn ons geen organisaties bekend waar we afspraken mee kunnen maken.”

 

Melden van demonstraties

In Nederland mag iedereen een demonstratie of een protestactie organiseren. Dit is een grondrecht. Een demonstratie of protestactie op een openbare plek in Zoetermeer moet minimaal vier dagen vooraf gemeld worden bij de gemeente. Zo kunnen er op tijd afspraken met de organisator worden gemaakt. Ook is het dan mogelijk een inschatting te maken of er maatregelen nodig zijn. Bijvoorbeeld voor het verkeer en/of in verband met de veiligheid. De afspraken over demonstreren in Zoetermeer zijn te vinden via www.zoetermeer.nl/demonstratie-of-protestactie-houden

Het demonstratieverbod voor de vrijdag, zaterdag en zondag betekent niet dat er op de andere dagen van de week automatisch wel in het kernwinkelgebied van het Stadshart gedemonstreerd mag worden. Burgemeester Bezuijen: “Ook dat wordt per situatie beoordeeld en uitzonderingen blijven mogelijk, dat beoordeel ik in overleg met politie per situatie.”

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

 

-advertenties-

-goede doel-