vuurwerk sterHuiscolumnist Adri Smits bekijkt het Zoetermeerse nieuws op geheel eigen wijze. Nieuws kan hem ontroeren, verbazen, ergeren of doen verzuchten. Met zijn humor weet hij zaken echter feilloos te relativeren. Deze week: Een bom onder het vuurwerk (deel 2)

Helaas voel ik mij geroepen om nogmaals over het zogenaamde vuurwerkverbod te schrijven. Want wat een geweldig initiatief van de regenten om een vuurwerkshow te organiseren. En zelfs eentje voor de kleintjes. Vast om af te leren, denk ik. Wat een pedagogisch inzicht. Tot zover de complimenten.

Het beleid en de uitvoerende macht hebben in al hun wijsheid en onmacht toch maar besloten om geen vuurwerkverbod in te stellen. Althans geen algeheel verbod. Maar wel een klein beetje om te trachten de overlast binnen de perken te houden. Nou, het is meer buiten de perken. Tjonge, jonge jonge, wat een giller. Vuurwerkverbod ingesteld voor diezelfde perken, dan de parken, een voetbalveld en parkeerplaatsen. Altijd druk daar, dus altijd veel handhaving in de buurt. De bommenleggers weten nu waar ze niet moeten zijn.

En nog zo’n geniale oplossing. Maak de buurtbewoner verantwoordelijk voor het wel of niet instellen van een vuurwerkverbod voor zijn wijk. De hele straat spreekt af: geen vuurwerk dit jaar. Maar vier bewoners doen niet mee. Ze hebben nog voorraad van vorig jaar en pas nog aangevuld uit het Oostblok. Veilig verstopt onder het wiegje van de pasgeborene. Door de hond bewaakt zodat het beestje er vast aan kan wennen voordat het straks knalt.
Tijdens de jaarwisseling na het wegzetten van de verschillende lege flessen champagne en met z’n allen op een kratje zittend, is de meest uitgesproken terugblik in die straat de onderlinge saamhorigheid. Kijkend naar het oorverdovende dissidente illegale siervuurwerk klinkt daar bovenuit de nieuwjaarswens voor nog meer tolerantie naar elkaar. Wat een geweldige wijk. Met dank aan het daadkrachtig besluit.

Adri Smits, meer lezen van Adri Smits: adrismits.auteursblog.nl 

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-