wethouders bij de voedselbankWethouder Bouke Velzen doet een oproep aan bedrijven en inwoners om extra levens- en voedingsmiddelen te doneren aan de Voedselbank. Aanleiding voor deze actie zijn de grote tekorten waarmee de Voedselbank Haaglanden kampt.

De zorgen van de Voedselbank ontstaan omdat zij een grote instroom aan nieuwe klanten zien, én teruglopende donaties van leveranciers van voedsel. Bakkerijen, supermarkten, tuinders en andere leveranciers hebben ook te maken met inflatie en hoge energiekosten. Waar eerder iets extra’s werd geproduceerd voor de Voedselbank, dan wel overtollig voedsel werd gedoneerd, loopt deze toevoer snel terug.

In de regio Haaglanden (Den Haag, Zoetermeer en Rijswijk) waren in september ruim 1.800 huishoudens afhankelijk van wekelijkse voedselnoodpakketten van de Voedselbank Haaglanden. Inmiddels zijn dat 2.300 voedselnoodpakketten per week. Dat is een stijging van meer dan 27 procent.

 

Dringend behoefte aan rijst en pasta

“We zijn heel blij met de steun van de wethouders”, vertelt vicevoorzitter Henk Baars van Voedselbank Haaglanden. “We maken ons grote zorgen en we hebben dringend behoefte aan pasta, rijst en groente in pot of blik. Het liefst in grote hoeveelheden, want we moeten heel veel voedselpakketten zien te vullen. Elk pakket bestaat uit meer dan 20 producten. De inhoud van het voedselpakket dat wordt uitgedeeld moet goed zijn. Nu ontbreken essentiële producten die de voedselbank zelf bij moeten kopen. Er is dringend behoefte aan pasta, rijst en groente in pot of blik en het liefst in grote hoeveelheden. Maar donaties in de vorm van geld zijn ook zeer welkom. Zo zien we dat steeds meer mensen de 190 euro aan energiecompensatie doneren.”

 

Voedselbank is essentieel vangnet

“Als wethouders voelen we ons verantwoordelijk om de vangnetten voor de mensen die hulp het hardst nodig hebben te ondersteunen. Door de energie- en koopkrachtcrisis redden veel mensen het niet meer. De voedselbank is een ontzettend belangrijk voorbeeld van zo’n vangnet. Zij mogen niet in de knel komen, omdat dat grote gevolgen heeft voor de mensen die afhankelijk zijn van voedselpakketten. Daarom doen wij een dringende oproep aan de voedselleveranciers, onze inwoners en ondernemers om voedsel te doneren”, aldus wethouders Armoedebestrijding Bouke Velzen.

 

Ook de gemeente Zoetermeer is bereid te kijken naar mogelijke ondersteuning op het moment dat het de Voedselbank niet meer lukt om wekelijks pakketten samen te stellen en of andere vormen van financiering niet mogelijk is.

Doneren kan via www.voedselbankhaaglandenl.nl 

Foto: Wethouder Velzen (2e van rechts) bij de Voedselbank

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-