Er komt deze jaarwisseling geen algemeen vuurwerkverbod in Zoetermeer. "Het is niet te handhaven!", aldus burgemeester Bezuijen, "Zolang vuurwerk nog overal verkocht mag worden, kan je afsteken niet tegengaan."

vuurwerkDe Zoetermeerse burgemeester zou graag een vuurwerkverbod zien, maar alleen als er een landelijk verbod komt op afsteken én verkoop. "Maar hier is nog onvoldoende politiek draagvlak voor in Den Haag. Het zou het beste zijn als dit op Europees niveau wordt aangepakt, dan kan je ook het illegale vuurwerk aanpakken." Zoetermeer volgt hiermee de landelijke lijn wat betreft vuurwerk.

Burgemeester Bezuijen maakt zich vooral zorgen over het illegale vuurwerk, dat qua explosieve kracht nog het meest in de buurt komt van kleine bommen. "Daar maak ik me wel zorgen over. Deze zware explosieven zijn bijzonder gevaarlijk en worden vaak gewoon bewaard in een woonhuis. Het zijn potentiële bommen! Je moet er niet aan denken wat er gebeurt als daarbij iets mis gaat."

Wel komen er weer vuurwerkvrije zones, net als vorige jaren. Het is in Nederland overal verboden voor consumenten om vuurwerk uit de categorie F3, knalvuurwerk, knalstrengen, vuurpijlen en enkelschotsbuizen (single shots) af te steken. Wat wel verkocht en afgestoken mag worden is vuurwerk uit de categorie F1, dat ook wel kindervuurwerk wordt genoemd, en vuurwerk dat valt onder de categorie F2, o.a. cakes, compoundboxen en fonteintjes.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-