vluchtelingenopvangDe gemeente Zoetermeer heeft dit jaar nog niet genoeg statushouders een woning gegeven. Door de achterstand staat Zoetermeer onder verscherpt toezicht vanuit de Provincie en moet zo snel mogelijk voor huisvesting van de statushouders zorgen.

De taakstelling voor dit jaar gaat wel lukken, daarover zijn afspraken gemaakt met de woningbouwcorporaties. Maar er bestaat nog een achterstand uit 2021, toen 38 statushouders niet konden worden geplaatst. Lukt dit niet dit jaar, dan zal de provincie ingrijpen en de gemeente verplichten om de statushouders onder te brengen in bijvoorbeeld hotelkamers. De kosten hiervan zijn dan voor de gemeente Zoetermeer.
Wethouders Ter Laak en Weerwag laten de gemeenteraad weten dat zij verwachten de achterstand nog dit jaar te kunnen inlopen. Er zijn aanvullende afspraken gemaakt met zowel de woningcorporaties als het COA, die hebben toegezegd om alsnog de 38 statushouders te huisvesten.

 

Volgend jaar nog meer statushouders

Volgend jaar komen er echter nog meer statushouders dan de afgelopen jaren naar Zoetermeer. in de eerste helft van 2023 moet Zoetermeer in totaal 151 mensen huisvesten, een ruime verdubbeling te opzichte van het eerste half jaar van 2022, toen was de taakstelling 71. Een plan om dit hoge aantal mensen te huisvesten is er nog niet, hier wordt nog aan gewerkt.

Wel is duidelijk dat de motie ‘Geen voorrang voor statushouders in sociale huur’, die in juni 2022 werd aangenomen voorlopig nog niet kan ingaan. Door deze motie zouden statushouders niet langer voorrang krijgen bij de toewijzing van sociale huurwoningen. In plaats daarvan wordt ingezet op flexwoningen, tijdelijke woningen en noodwoningen voor de statushouders om aan de taakstelling te voldoen. Wethoduer Ter Laak: “Om de huidige achterstand van de taakstelling zo snel mogelijk in te kunnen lopen is het niet werkbaar om nu af te wijken van de huidige werkwijze.”

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-