Onze Zoetermeerse cellist met wereldcarrière, Alexander Warenberg (1998), komt 23 november tijdens het Regenboogmuziek Concert weer even terug in zijn geboortestad voor een recital met Nikola Meeuwsen (piano). Alexander heeft de afgelopen jaren op stormachtige wijze de internationale podia veroverd.

Alexander WarenbergAlexander Warenberg is geboren in 1998 in Voorburg, maar verhuisde al snel met zijn ouders naar Meerzicht in Zoetermeer waar hij zijn jeugd heeft doorgebracht en op zijn 20ste het huis uit ging. Alexander wordt in Zoetermeer dan ook vaak 'onze Zoetermeerse cellist' genoemd. Hoewel nu een wereldburger komt Alexander nog graag naar Zoetermeer voor de muziekconcerten in De Regenboog.

 

Eerste cello

Alexander komt uit een muzikale familie, kreeg zijn eerste lessen van zijn oom (Wladislav Warenberg), en een cello van zijn vader. Erg veel indruk maakte de kleine Alexander toen nog niet. Zijn moeder schreeuwde vaak uit de keuken ‘niet zo vals’.  Alexander speelt al cello vanaf zijn vijfde jaar en kreeg van zijn achtste tot zijn achttiende les van Monique Bartels, een celliste verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam. “Ik heb tien fantastische jaren bij haar mogen studeren”, vertelt Alexander. Sinds 2016 studeert Alexander bij Frans Helmerson. 

 “Toen ik ongeveer tien jaar oud was ben ik in contact gekomen met het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds. Ik was namelijk op zoek naar een mooi instrument en heb toen, na een aantal instrumenten geprobeerd te hebben, gekozen voor een cello gemaakt door Guust François. Daar heb ik met ontzettend veel plezier ruim drie jaar op mogen spelen”, vertelt Alexander verder. Sinds oktober 2017 speelde Alexander op een prachtige cello gebouwd door Jean Baptiste Vuillaume uit 1845. “Ik voelde mij vereerd om op dat bijzondere instrument te mogen spelen”.

celloHet bezit van de 'Vuillaume' heeft bij Alexander een aantal keren tot gewetensbezwaren geleid. Moest er eigenlijk niet een meer professionele musicus op spelen? Dus werd er gezocht naar een vervangend instrument. Via via is Alexander nu in het bezit van een instrument dat gebouwd is in 2011 door de Roemeen Alexandru Gavaller.

 

Regenboog Muziekconcert

De aanvangstijd van het concert in Centrum De Regenboog, Nathaliegang 263 is 20:15 uur en de zaal is geopend vanaf 20:00 uur. De toegangsprijs is iets verhoogd naar €16,50 per persoon. Tot 25 jaar is de prijs €5,00 per persoon en met de Zoetermeerpas is de toegang gratis.  Deze prijs is inclusief het kopje koffie of thee.  Alexander en Nikola spelen werken van Bach, Schubert (Arpeggione-sonate) en Brahms ((Tweede Sonate) en een prachtige virtuoze toegift. 

Alle evenementen in Zoetermeer vindt u op onze evenementen kalender: www.zoetermeeractief.nl/agenda/evenementen

Kijk ook op onze kalender voor activiteiten, cursussen, sportevenementen of de culturele agenda voor alle theater en muziek tips!

-advertenties-

-goede doel-