DSC04196a wDe voorbije wijnmaand bracht geen slecht herfstweer, integendeel! Over het algemeen verliep oktober niet alleen zonnig en kalm, maar ook erg zacht met een heel warme uitsmijter.

DSC04184a wDe eerste twee weken was het veelal zonnig weer met maxima die meest rond de 15 graden lagen. Alleen 2 oktober was daarin een dissonant omdat er op die dag ruim 15 mm regen viel in onze stad; daarmee was het meteen de natste dag van de maand. Rond het midden van de maand hadden we een paar regenachtige dagen met weinig zon. Maar in het begin van de vierde week keerde de zon terug en piekte het kwik op de 22e naar bijna 21 graden. Dat was de eerste warme (20+) dag van oktober, maar daar bleef het niet bij want er zouden er nog drie tegen het slot van oktober volgen. Samengevat scoorde oktober het fraaie totaal van vier warme dagen.

 

Thermische oprisping

Zeer warme, van oorsprong subtropische lucht, bereikte ons land in de slotfase van oktober, wat dus ook voor die serie warme dagen zorgde. Omdat het niet alleen overdag, maar ook ’s nachts zwoel weer was, leek het wel of we weer een stukje nazomer in huis haalden. Op de 29e scoorden we zodoende met 22 graden de warmste dag van de maand.

 

Stralende oktober bezegelt 2022 als zonnigste jaar ooit

Menigeen hield door de energiecrisis zijn hart vast omdat met oktober ook het stookseizoen doorgaans een flinke start maakt. Maar hoewel we nu al ver in het herfstseizoen zitten, hoefden door het mooie weer veel mensen de kachel niet of nauwelijks aan te zetten. Naast erg zacht was de wijnmaand ook ronduit zonnig en aan de droge kant. En tja, wat de hoeveelheid zon maken we heel bijzondere tijden mee: dit was alweer de negende (!) achtereenvolgende (zeer) zonnige maand. En om nog verder te benadrukken hoe bijzonder dit is: 2022 is nu al, met nog twee maanden te gaan, het zonnigste jaar ooit in Nederland gemeten!

 DSC04171a w  DSC04178a w  DSC04179a w

November gaat op de wisselvallige tour

De laatste herfstmaand begint nog zacht, maar daarna treedt stap voor stap thermisch verval op met aan het eind van de week nog een graad of 14; dat is overigens nog vrij zacht voor begin november. Dit gaat gepaard met depressieweer zodat we de rest van de week flink wat regen en wind mogen verwachten. Het lijkt er nu op dat november op de wat langere termijn voorlopig niet verder afkoelt, dus dat zou goed nieuws zijn voor de energierekening!

Tekst en foto’s: Rob Oele

Alle weerberichten vindt u terug bij: Het-weer-in-Zoetermeer/terugblik-weer

-advertenties-

-goede doel-