museum de voordeOud-raadslid Peter Vergers diende een inleidend verzoek tot referendum in over het raadsbesluit genaamd Beëindigen subsidierelatie stichting Museum De Voorde. Het inleidend verzoek heeft het benodigde aantal steunbetuigingen (331) gehaald, maar komt er dan nu weer een referendum?


"Het zit wel wat ingewikkelder", aldus de woordvoerder van de gemeente, "het stopzetten van de subsidie was namelijk geen raadsbesluit, maar een collegebesluit. Het college heeft de bevoegdheid om subsidies te verlenen en stop te zetten. Het raadsbesluit waarop het inleidend verzoek is ingediend, ging om de wensen en bedenkingen die de raad aan het collegevoorstel mee kon geven."

De gemeenteraad krijgt in situaties die als 'ingrijpend’ worden ervaren van het college de gelegenheid krijgen om wensen en bedenkingen te formuleren. Dit is zo bij het verlengen van de opvang van asielzoekers in de voormalige gevangenis en was ook het geval bij het besluit over het stopzetten van de subsidie voor het museum. De raad heeft besloten op 12 september 2022 geen wensen en bedenkingen kenbaar te maken en tegen dit besluit is het inleidend verzoek tot referendum ingediend.


Doorgaan tot referendum

Peter Vergers wil doorgaan tot een referendum. Vergers: "We moeten duidelijk maken dat de raad dit besluit moet heroverwegen, dat de meerderheid van de stad wél wensen en bedenkingen heeft bij het sluiten van het museum!"

Vergers gaat dan ook zonder twijfel door met het organiseren van het referendum. "Er zijn 2 comités in oprichting. Er komt een campagne, inspreken, netwerken, advertenties. Een concept actieplan is er al en we hebben er vertrouwen in dat dit referendum er gaat komen. Het wordt tijd dat de politiek naar de mensen gaat luisteren!"

Initiatiefnemer Peter Vergers heeft nu 6 weken de tijd om een definitief verzoek in te dienen. Dit verzoek moet ondersteund worden door tenminste 5 procent van de kiesgerechtigden, op dit moment gaat dit om 4.964 mensen.

Alle evenementen in Zoetermeer vindt u op onze evenementen kalender: www.zoetermeeractief.nl/agenda/evenementen

Kijk ook op onze kalender voor activiteiten, cursussen, sportevenementen of de culturele agenda voor alle theater en muziek tips!

-advertenties-

-goede doel-