Huiscolumnist Adri Smits bekijkt het Zoetermeerse nieuws op geheel eigen wijze. Nieuws kan hem ontroeren, verbazen, ergeren of doen verzuchten. Met zijn humor weet hij zaken echter feilloos te relativeren. Deze week: De Olga-veldjes van Zoetermeer (Actief).

buitengymHet is een mooie herfstdag en de zon streelt de buurt met zijn afnemende kracht. Een buurt waar ik op de achtste etage via een galerij bij mijn afspraak zou moeten arriveren ware het niet dat ik gehinderd wordt door twee mannen van wie er een probeert in kromme stand zijn tenen met zijn vingers te verbinden en de ander in rechte stand zijn kin een uppercut tracht te geven met een van zijn knieën. De derde in rij verontschuldigt zich met de woorden: “Het moet van Olga, het zijn oefeningen om onze nakende ouderdom uit te stellen. Beneden was er geen parkeerplaats vrij dus vandaar dat wij u hinderen in uw voortbewegen.” Ik knik geërgerd en verwonderd maar loop zonder commentaar door, nou ja, lopen, mijn ongetrainde buikspieren bedekt met vet daar gedrapeerd door het te weinig voortbewegen trek ik strak en schuif langs drie maal drie billen op leeftijd. Als ik na mijn afspraak wederom over de galerij flaneer, hebben de mannen gezelschap gekregen van zeker wel vijf of zes dames waarvan er één goed gevuld goedkeurend kijkt naar de mannen in de strakke pakjes en de andere vijf of zes, verwoede pogingen doen om hun linkerbeen over de balustrade te mikken met de armen strekkend naar diezelfde balustrade om, naar ik denk, als reden, deze te grijpen om niet om te vallen. Of zouden ze willen springen?

Zij zien mij gelukkig komen en een van de dames verontschuldigt zich met de woorden: “Het moet van Olga, het is een oefening om onze bilpartijen niet verder af te laten zakken.”
Ik knik allen toe en met de woorden “goed bezig”, passeer de Olgasekte in een loophouding die alles te maken heeft met de MeToo beweging en laat de Olgadoctrine achter me. Thans vol van zorgen over de conditie van mijn eigen voorkomen, besluit ik de trap naar beneden te nemen. Daar kom ik misschien wel tien mensen tegen, gekleed in ook van die strakke pakjes waardoor duidelijk zichtbaar wordt gemaakt waarom zij vele malen blijven proberen de trapleuning te gebruiken als balletbar. ‘Moet van Olga’, zegt een van hen tegen mij met tussen elk woord een diepe in- en uitademing in hijgvorm.
Het moet voor de bewoners van menig flatgebouw een hele opluchting zijn dat de gemeente Zoetermeer speciaal voor deze gepassioneerde mensen gymveldjes gaat aanleggen. Vorst-, sneeuw- en regenvrij, denk ik.
Ik weet zeker dat bij de opening van het eerste veldje Olga mag komen laten zien hoe je op één been en met twee handen een lint doormidden knipt. Met schaarbeweging?

Adri Smits, meer lezen van Adri Smits: adrismits.auteursblog.nl 

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-