Bestuur copyDe onderwijsbesturen Unicoz en OPOZ hebben de handen ineengeslagen om in te spelen op de kansen en uitdagingen rondom huisvesting. Met de samenwerking wordt de weg vrijgemaakt voor een betere, meer toekomstgerichte inrichting van Zoetermeerse basisscholen.

In Zoetermeer wordt circa 95% van het primair onderwijs, de basisscholen, verzorgd door Unicoz (onderwijsgroep voor christelijk, katholiek en interconfessioneel onderwijs) en OPOZ (Openbaar Primair Onderwijs Zoetermeer). Gezamenlijk willen deze schoolbesturen duurzaam, kwalitatief hoogstaand en passend onderwijs aanbieden aan alle Zoetermeerse kinderen in de basisschoolleeftijd. Goede huisvesting is daarbij essentieel.

Ondertekening

Op 6 oktober 2022 is een bestuurlijke overeenkomst tussen OPOZ en Unicoz door beide besturen en de voorzitters van de Raden van Toezicht ondertekend. Deze overeenkomst bevat de afspraken tussen beide besturen die de basis vormen om een meerjarig Masterplan Huisvesting Primair Onderwijs (PO) ten uitvoer te kunnen brengen. “Door deze samenwerking leggen we een heel solide basis voor goed en toekomstbestendig onderwijs en kunnen we zoveel meer betekenen voor de basisschoolleerlingen in Zoetermeer”, aldus Carel Laenen, voorzitter college van bestuur Unicoz en Maarten Schoon, voorzitter college van bestuur van OPOZ.

 Tekenen Unicoz  Tekenen OPOZ

 

Koerswijziging

TaartLandelijke ontwikkelingen zorgen voor een koerswijziging van beide schoolbesturen op het gebied van huisvesting. Denk aan het lerarentekort, de materiële (onder)financiering van het onderwijs en de scherpe stijging van de bouwkosten. Daarnaast staat ook Zoetermeer zelf voor uitdagingen als gevolg van demografische, maatschappelijke, stedelijke en technologische ontwikkelingen.

Deze combinatie van factoren maakt de urgentie en de wens van de schoolbesturen om samen op te trekken steeds groter. Om een gezamenlijk perspectief vorm te geven, hebben OPOZ en Unicoz begin mei 2021 een samenwerking ingezet om te komen tot het Masterplan Huisvesting Primair Onderwijs (PO).

Partnerschap en draagvlak

Het Masterplan Huisvesting PO gaat uit van basisafspraken onder andere op het vlak van een gezonde en evenwichtige spreiding en is gebaseerd op een hechte samenwerking tussen beide schoolbesturen. Het plan kan rekenen op intern draagvlak bij de schooldirecties, de Raad van Toezicht en de Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad, en op extern draagvlak bij de andere schoolbesturen en de kinderopvang. 

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-