De Misdrijfcijfers over het eerste halfjaar 2022 laten een negatieve trend zien. De cijfers tonen een stijging van misdrijven met 10% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Drie van de 4 High Impact Crimes stegen, waarschijnlijk heeft dit te maken met beëindigen van de coronamaatregelen.


De High Impact Crimes zijn verdeeld in Geweld (gestegen met 24%), Straatroof (stijging van 150%) , Overvallen (gestegen van 0 in 2021 naar 2 in 2022) en Woninginbraak. Alleen deze laatste categorie liet een lichte daling zien, het aantal woninginbraken daalde van 54 in 2021 naar 47 in 2022, een daling van 13%.
De grootste procentuele stijging, buiten de High Impact Crimes, betreft het aantal gevallen van rijden onder invloed van drank. Dit aantal steeg met maar liefst met 131%. Deze stijging kan mogelijk worden verklaard door het feit dat de politie geen grootschalige controles meer uitvoert. De politie voert tegenwoordig vaker korte controles uit, die effectiever zijn.
Opvallend is de aanzienlijke daling van het aantal gevallen van fraude, dit daalde met 28%. De subcategorie fraude met onlinehandel daalde zelfs nog sterker, met 38%.

 

Bezetting politie

Het basisteam Politie Zoetermeer zou uit 182 voltijdplaatsen (fte) moeten bestaan, maar op dit moment wordt daar maar 144 fte van ingevuld. Burgemeester Bezuijen wil in een reactie op het regionaal beleidsplan van de politie eenheid Den Haag Coalitie voor veiligheid 2023-2026 aandacht vragen voor de huidige bezetting van basisteam Zoetermeer.

 

Ondermijning

De gemeente besteedt veel aandacht aan het tegengaan van ondermijning, met name malafide (nacht)horeca en op bedrijventerreinen. De afgelopen periode zijn meerdere drugslabs en malafide bedrijven aangetroffen op bedrijventerreinen. De politie is vaker zichtbaar aanwezig op bedrijventerreinen, gaat in gesprek met ondernemers en voert bijvoorbeeld preventieve controles met drugshonden uit.

 

Club Magnum

Club Magnum in het Van Tuyllpark staat al geruime tijd leeg, omdat de vergunningen in 2019 zijn ingetrokken op basis van de wet Bibob. Toch zijn er dit jaar twee branden en een beschieting geweest. De gemeente is eigenaar van de grond. Begin van dit jaar is club Magnum verkocht aan een nieuwe exploitant, hierover lopen nog juridische procedures bij de Hoge Raad en de rechtbank. Daarnaast wordt de nieuwe exploitant van club Magnum sinds kort verdacht van witwassen en internationale drugshandel. Hij staat internationaal gesignaleerd.
Het opstalrecht is opgezegd door de gemeente en op het pand is strafvorderlijk beslag gelegd door het Openbaar Ministerie. Burgemeester Bezuijen wil het pand het liefst slopen, de mogelijkheden hiervoor worden nog onderzocht.

 

Problematische Jeugd(groepen)

In het eerste halfjaar van 2022 is de aanpak van een overlastgevende jeugdgroep die in 2021 is gestart met verschillende ketenpartners, zoals Buurtwerk, politie en het Openbaar Ministerie, geëvalueerd en afgesloten. De overlast van deze jeugdgroep was sterk afgenomen en voor een aantal groepsleden met nog problematisch gedrag is een persoonsgerichte aanpak (PGA) ingezet.
Maar in mei en augustus waren er weer ernstige geweldsincidenten. Er wordt daarom weer een netwerkaanpak opgestart, die zich richt op de jongeren die problemen veroorzaken en op het fenomeen ‘geweld door rivaliserende jeugdgroepen’.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-