20220124 29033Zoetermeer wil zijn verantwoordelijkheid nemen als het gaat om de asielcrisis. Het COA heeft gevraagd om een verlenging van de opvang in de voormalige gevangenis in Zoetermeer. Het college staat positief tegenover verlenging van de opvang.


Wethouder Ingeborg ter Laak: “Er zijn geen problemen gemeld met de opvang zoals deze nu gaat, er zijn ook geen incidenten geweest. Als college willen we dan ook onze verantwoordelijkheid nemen in deze opvangcrisis. En dat kunnen we ook, er is plaats voor deze mensen in de voormalige gevangenis.”

Het college kan zelf een besluit nemen over verlenging van de opvang, maar wil dit samen doen met de gemeenteraad en de inwoners. Ter Laak: “De inwoners hebben we onlangs gesproken op een inwonersbijeenkomst over dit onderwerp. Ook daar hoorden we vooral positieve geluiden. Volgende week wordt het besproken in de commissie en daarna kan de raad nog voorwaarden meegeven.”


Opvang naar twee jaar

Het COA heeft verzocht om de opvang met twee jaar te verlengen en naar de maximale capaciteit van de opvang te gaan, 630 mensen. Op dit moment worden er 500 asielzoekers opgevangen in Zoetermeer. Ter Laak: “Dit kan volgens de geldende normen, we hebben voldoende plaats in het opvangcentrum.”

De gemeente wil de uitbreiding van de opvang vooral inzetten als noodopvangplekken. De regio waartoe Zoetermeer behoort, moet in totaal 450 plekken bieden voor noodopvang van asielzoekers. “We willen deze 130 plekken in zetten voor noodopvang, voor mensen die niet bij het aanmeldcentrum in Ter Apel terecht kunnen en deze zomer buiten moesten slapen. Door deze 130 plekken in te zetten als flexibele schil voorkomen we ook dat we mensen noodgedwongen moeten opvangen in gymzalen.”

Op dit moment vangt Zoetermeer in het opvangcentrum voor 50% statushouders op, de andere 50% bestaat uit kansrijke asielzoekers. Ter Laak: “Deze mix zal hetzelfde blijven. We gaan geen asielzoekers uit de zogeheten ‘veilige landen’ opvangen.”

Foto: kamer in het COA-opvangcentrum in Zoetermeer 

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-