20221003 34362
Veiligheidspartners en medewerkers van de gemeente konden maandag 3 oktober een kijkje nemen in de wereld van ondermijning. Ondermijnende criminaliteit is bijvoorbeeld drugshandel, hennepteelt, drugslaboratoria, malafide (horeca)bedrijven, vastgoedfraude of het witwassen van geld.

De roadshow bracht verschillende aspecten van ondermijning in beeld en de deelnemers konden er ook daadwerkelijk aan de slag. Zo konden zij zich met een groepje laten opsluiten in de escaperoom van een nagebouwd drugslab, zien hoe een hennepkwekerij eruit ziet en ruiken wat voor lucht er hangt rond een drugslab. “Een sterke anijsachtige lucht kan wijzen op het maken van synthetische drugs. Het is een lucht die je vaak niet goed thuis kan brengen, maar die de meeste mensen ook niet in verband brengen met drugs. Door hier die ervaring op te doen, leg je het verband wél”, aldus een medewerker van de roadshow.

De roadshow ondermijning was dit keer niet toegankelijk voor inwoners, dit volgt tijdens de 112-Veiligheidsdag in 2023.

Burgemeester Bezuijen bracht een bezoekje aan de roadshow en maakte bij de hennepcontainer kennis met de mensen die in de stad hennepplantages opsporen en leeghalen. Bezuijen: “Ik geef regelmatig, als burgemeester, akkoord voor het laten leeghalen van zo’n drugspand. Fijn om de mensen die dit uitvoeren nu ook te leren kennen.”

 20221003 34349  20221003 34355


Ondermijning

De gemeente Zoetermeer zet hard in om ondermijning tegen te gaan. Deze zomer werden er weer extra controles uitgevoerd op bedrijventerreinen. Ook worden er meer controles uitgevoerd om zorgfraude en woon- en adresfraude tegen te gaan. Medewerkers van de gemeente worden getraind om signalen van ondermijning te herkennen.
Signalen van ondermijning zijn te vinden op www.zoetermeer.nl/ondermijning . Hier is ook het ondermijningsbeeld van Zoetermeer te vinden. De gemeente vraagt inwoners en ondernemers signalen van ondermijning te melden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of www.meldmisdaadanoniem.nl

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-