IMG 3404a w

Aan het begin van de eerste herfstmaand leek er nog geen vuiltje aan de lucht voor het uitmuntende zomerweer. Maar binnen een week begon het in Zoetermeer te regenen en werd het vooral in de laatste week kil en nat.

September begon zoals augustus eindigde namelijk met warm en zonnig weer. Van de 1e tot en met de 6e scoorden we hier dagelijks zomerse (25+) kwikstanden. Op de 5e werd het bijna 30 graden en dat was meteen de hoogste waarde van de maand. Op de avond van diezelfde dag ontlaadde zich voor het eerst in maanden en onverwachts een fel tropisch onweer die in korte tijd tussen de 20 en 30 mm regen in onze stad dumpte. Hiermee werd meteen het einde van een langdurige en ernstige droogte aangekondigd. Er volgden namelijk snel meer heftige buien waarbij het aanvankelijk nog wel lekker warm bleef met maxima boven de 20 graden en behoorlijk veel zon. 

 IMG 3391a w  IMG 3394a w

Twee weken herfstweer

 Maar in de loop van het tweede deel van de maand ging het bergafwaarts met het kwik; in de derde week werd het soms nauwelijks 15 graden en dat was wennen na de op een na warmste zomer ooit! Ook viel er in die week weer veel regen. De 4e week knapte eerst even op, maar al snel verscheen een koude IJslanddepressie op het toneel. Die zorgde voor onvervalst herfstweer met talloze plensbuien waarbij het kwik zelfs overdag soms tot onder de 10 graden zakte. Het leek wel november! Gelukkig sloot de slachtmaand af met twee zonnige en zachtere dagen.

 

IMG 3398a wSeptember was extreem nat

Per saldo viel in onze stad meer dan tweemaal de hoeveelheid regen dan gebruikelijk. Al die nattigheid zorgde er gelukkig wel voor dat de grote droogte in Nederland weer verholpen is. Ondanks al dat hemelwater valt september als ‘zonnig’ te kenmerken; dit is des te bijzonderder omdat dit de achtste(!) achtereenvolgende maand is die (zeer) zonnig was. En tot slot: we kunnen het zeer warme weer van het begin wegstrepen tegen het kille slot zodat de eerste herfstmaand al met al qua temperatuur gemiddeld scoorde.

 

Oktober belooft beterschap na onstuimige start

Het eerste weekend van de tweede herfstmaand begint zeer wisselvallig en winderig en opnieuw (op zaterdag vooral) buien. Zondag lijkt het al beter te gaan en vanaf het begin van de komende week gaan we profiteren van zachte en droge lucht uit het zuiden. Het zou woensdag zomaar weer eens 20 graden kunnen worden! Wie weet heeft oktober nog een ‘Indian summer’ in petto, het zou zomaar kunnen…

Tekst en foto’s: Rob Oele

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-