De Zoetermeerse oprichtster van PKZ Kraamzorg, Linda Bregman-Labrujère, draagt na 28 jaar haar Zoetermeers bedrijf over aan Lucia van Tol die tevens directeur- grootaandeelhouder is van Bureau Klasse Kraamzorg te Voorburg.

Linda BregmanPKZ Kraamzorg is voortgekomen uit een initiatief van Linda zelf, met het idee: de kraamzorg kan en moet beter. Er moet immers van alles geregeld worden en je wilt de beste zorg voor de baby, jezelf en je gezin. De overdracht is in volle gang en zal per 1 oktober afgerond zijn.

“De steeds veranderende regelgeving, de bureaucratie en enorme bemoeizucht van de zorgverzekeraars die vind ik heel belastend.  Ook het feit dat ik geen opvolging heb en dat deze overname zich eerder aandiende dan gedacht, zijn de redenen dat ik ga stoppen. Ik zal de meiden van het kantoor missen, maar we hebben een heel goed contact. Ook het intermenselijke contact met de klanten en het mogen vasthouden van weer een pasgeborene zal ik gaan missen. Ik had best willen doorgaan zoals PKZ ooit is begonnen en zoals ik het van origine had bedacht, maar dat kan helaas niet op die manier’, vertelt Linda. “Ik heb er echter alle vertrouwen in dat ook mijn ‘kindje’ bij Lucia in goede handen is en dat de 42 medewerkers van PKZ onder de nieuwe leiding door kunnen gaan met mijn idealen”.

PKZ Kraamzorg samen met BKK Voorburg

Het bureau BKK (Bureau Klasse Kraamzorg) Voorburg met directeur Lucia van Tol is geen onbekende voor Linda. Er werd op diverse vlakken en tijdens piekuren al nauw samengewerkt. “Dat kon omdat beide bureaus landelijk bekend staan om hun goede kwaliteit”, vertelt Linda.

De taken zijn al bijna overgedragen, de opvolgster zit al achter Linda's bureau en het kantoor is veranderd en anders ingericht maar: “de meiden van kantoor blijven de meiden van kantoor. Er zal echter, omdat de nieuwe eigenaar haar tijd moet verdelen over de twee organisaties (BKK en PKZ) wat meer gedelegeerd worden naar hen. Voor de kraamverzorgenden zal er weinig veranderen”, aldus Linda. 

De oprichting van PKZ

Kraamzorg copy copyLinda werkte in de jaren ’80 als leidinggevend verpleegkundige op de afdeling Cardiologie/ Reumatologie van het toenmalige Academisch Ziekenhuis Leiden. “In mijn kraambed, na de geboorte van mijn dochter Fee, was ik onaangenaam verrast over de organisatie van de kraamzorg. De kraamverzorgenden waren goed, maar steeds kwam er een ander en ik wist nooit hoe laat ze kwamen”, vertelt Linda verder. “Dit moet anders en kan beter vond ik en besloot in 1994 zelf een eigen kraamzorgorganisatie PKZ (Particulier Kraamzorgburo Zoetermeer) te starten. PKZ is dus net zo oud als mijn dochter nu”.

 

De kernwaarden van Linda

Inmiddels zijn we heel wat jaren verder en is veel geleerd en ontwikkeld. In het begin was Linda nog ondernemer met als kernwaarden: ‘Professioneel & Klantgericht met Zekerheid’, maar nadat op een gegeven moment de basisverzekering haar intrede deed en er allerlei administratieve zorgplicht zaken en verplichtingen een rol gingen spelen, toen ging er toch veel veranderen. “Door alle administratieve veranderingen moet met name tegenwoordig bij het leveren van zekerheid (zorggarantie) veel concessies worden gedaan en dat viel me tegen. Ik was een ‘met de voeten in de klei manager’ en als het niet kon worden opgelost ging ik zelf naar de mensen toe”, gaat Linda verder, “ik was de vraagbaak voor mijn medewerkers en daarom is PKZ geworden wat het is”.

Hele generaties

Sinds het begin van PKZ is aan een hele generatie kinderen de best mogelijk start gegeven. Nu ziet PKZ sommigen terugkomen omdat ze zelf een baby krijgen. PKZ is dus aan de tweede generatie bezig en daar zijn ze trots op. “In al die jaren hebben we veel geleerd, bijgesteld of juist voortgezet wat goed was”, gaat Linda verder. “Het blijft fantastisch om mensen blij te zien met een nieuwe geboorte en ook om ervoor te zorgen dat die zorg door goede kraamverzorgenden goed geregeld is. In het geval van PKZ spreken we toch al gauw van 17.500 baby’s in de afgelopen 28 jaar. In het begin waren het 10 baby’s per maand, dus zo’n 120 per jaar. Nu zijn het ruim 700 kraambed-verzorgingen per jaar”. In de 28 jaar is veel meegemaakt en zijn er veel positieve en lieve bedankjes binnen gekomen bij PKZ voor de kraamverzorgenden. Linda vertelt dat ze wel eens geholpen heeft bij een bevalling waar de achtste werd geboren en daar kreeg PKZ een grappige kaart van met de tekst: ‘Vader Abraham had 7 zonen, wij hebben er acht’.

Terug de schoolbanken in

Linda gaat, nu ze gaat stoppen, niet stilzitten, maar is gevraagd bij het landelijke Kenniscentrum Kraamzorg (KCKZ) waar ze gaat werken aan het opzetten van een goede kwaliteit van opleiding voor kraamverzorgenden en het formuleren van een nieuwe functie ‘Kraamzorgspecialist’.

Tekst: Christ van Gestel

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-