Vogelaars kwamen de afgelopen weken ruimschoots aan hun trekken in de Nieuwe Driemanspolder. Een jeugdige buizerd liet zich vele malen zien en stoorde zich totaal niet aan het legertje van fotografen dat de roofvogel op de kiek wilde zetten.

Fotografen buizerd

Roofvogels

BuizerdDe Nieuwe Driemanspolder is een natuur- en recreatiegebied dat ligt tussen de gemeenten Zoetermeer, Leidschendam-Voorburg en Den Haag en bestaat uit twee delen: het noordelijk en het zuidelijk gebied, gescheiden door een dijk. Pas geopend in 2020, dus nog volop in ontwikkeling. Omdat het gebied pas enkele jaren geleden aangelegd is, valt er natuurlijk nog heel veel te ontdekken. Deze weken dus een buizerd die tegenwoordig verreweg de meest opvallende roofvogel van Nederland is en die nu ook broedt en jaagt boven het gebied. De buizerd is trouwens niet de enige roofvogel in het gebied. Menig vogelspotter heeft ze al wel gezien in de polder; de bruine en blauwe kiekendief, de sperwer, de steenuil, de visarend en de torenvalk.

Buizerd BouthoornHet zuidelijk deel van de N3MP is sowieso een heel interessant plasdrasgebied. Hier vallen modderige eilandjes en oevers droog en daar foerageren allerlei steltlopers op zoals de zwarte ruiter, groenpootruiter, bosruiter, watersnip, bonte strandloper, kleine strandloper, kleine plevier, bontbekplevier, kemphaan, kievit, grutto, wulp, witgatje en oeverloper om maar eens wat soorten te noemen. In het voorjaar krijg je er ook de tureluur, de dodaar en de kluut bij. En dan is de N3MP ook nog eens bijzonder rijk aan eenden. Wat zangvogels betreft zijn daar het paapje, de tapuit, roodborsttapuit, gele kwikstaart, veldleeuwerik, kneu en rietgors.

 Buizerd Ruud Hendriks2  Buizerd Renate Jansen  Buizerd2
 daleman  Buizerd4_copy.jpg  Mia van Schijndel

 

Maar de afgelopen weken is de buizerd met recht de meest gefotografeerde vogel van Zoetermeer geworden. Niet alleen vanuit Zoetermeer en Leidschendam, maar ook uit de wijde omtrek kwamen vogelliefhebbers op de buizerd af om een mooi plaatje te schieten.

Roofvogelpalen

 paal 1  Paal  valk

  

Om de toppen en takken van jonge bomen (ook de nog te planten bomen in het najaar) te sparen zijn er ongeveer 8 ‘roofvogelpalen’ neergezet. “Roofvogels zijn immers vrij ‘zware’ vogels. De palen zijn door vakmannen met de hand op een duurzame manier in elkaar gezet. De onderkant van de paal is gebrand om de levensduur te verlengen. Het mooiste aan de palen is nog wel het feit dat de stammen zelf, op verzoek van de Gemeente Zoetermeer, uit het nabijgelegen Buytenpark komen en er dus hergebruik is gemaakt van bestaande materialen”, vertelt Rosalie Vonk, omgevingsmanager van de Nieuwe Driemanspolder en werkzaam bij de Vermeulen Groep. De Vermeulen Groep voert in opdracht van de gemeente Leidschendam-Voorburg en Gemeente Zoetermeer het onderhoud en ecologisch beheer uit in het gebied. “We zijn overigens nog steeds op zoek naar vrijwilligers die ons willen helpen met het onderhoud in het gebied. Momenteel hebben we een klein groepje van 3 vrijwilligers dat ons helpt en we zoeken uitbreiding”, vertelt Rosalie verder.

Zie ook: Vereniging-vrienden-van-de-nieuwe-driemanspolder

Foto’s: Mia van Schijndel, Wendy Leenvaar, Fred Marian Bouthoorn, Monique Hassink, Andre Stigter, Carla Geertman, Rene Daleman, Kees van der Mak, Ruud Hendriksen, Greet Los en Adrie van Dijk

Tekst: Christ van Gestel

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-