In 1921 kwam de Weense oma van de Zoetermeerse Jacqueline van Zwieteren met de Holland Kindertrein naar Den Haag. In haar debuutroman ‘Zand in mijn ogen’ neemt Jacqueline je mee in het bijzondere levensverhaal van deze sterke vrouw. Op 11 september presenteert Jacqueline haar boek in het Forum (Café Max).

Jacqueline van Zwieteren Boek sRGBJacqueline van Zwieteren is docent Creatief Schrijven (fictie, en poëzie) met als specialisatie levensverhalen (levensboeken voor en met ouderen). Ze volgde zelf de opleiding ‘Familieverhalen en biografieën schrijven’ aan de Schrijversacademie en studeerde vervolgens af als docent Creatief Schrijven aan de academie voor schrijfdocenten.

“Ik vond schrijven als kind al leuk en schreef regelmatig kleine stukjes. Pas op latere leeftijd tijdens mijn opleiding voor SPH (Sociaal Pedagogische Hulpverlening) moest ik als opdracht een levensboek maken met een oudere. En dat vond ik zo leuk dat ik hier graag wat verder mee wilde doen”, vertelt Jacqueline. Sinds 2010 schrijft Jacqueline levensboeken voor en met ouderen. Hiermee is alles begonnen. De werkwijze is dat iemand zijn levensverhaal vertelt en Jacqueline schrijf het op. Ze richt zich daarbij samen met de persoon op het verleden, het heden, de toekomst en zoomt in op de mooie en persoonlijke gebeurtenissen in iemands leven. “Dat verhaal leg ik vast in een boek”, vertelt Jacqueline verder. Maar Jacqueline wilde naast het schrijven van levensverhalen ook creatief schrijven: ook fictie en poëzie, en graag wat doen met het levensverhaal van haar oma.

Zand in mijn ogen

boekDe levensverhalen van haar grootouders, maar ook de verhalen van ouderen uit haar werkomgeving hebben Jacqueline geïnspireerd om uiteindelijke een fictieve roman te schrijven over onverwerkte jeugdtrauma’s, verlies, (ont)hechting, erkenning, beleving, leugens en geheimen. Maar ook over de liefde en overleven. Dit alles tegen het licht van de eerste helft van de vorige eeuw (1912 – 1949), welke gekenmerkt werd door armoede en oorlogen en waar nog geen oog was voor de levenslange, negatieve gevolgen van een ontwrichte jeugd.

“Mijn boek is klaar om te worden gelezen. Best eng en superspannend. Dit boek is anders dan de vrolijke verhaaltjes van vroeger. Ik ben er ook best erg lang mee bezig geweest. In het begin veranderde het plot nog wel eens en heb ik veel herschreven. Schrijven is schrappen en daardoor werden de teksten wel steeds beter. Toch zijn de verhaallijnen van mijn grootouders wel overeind gebleven”, vertelt Jacqueline. Het is een menselijk verhaal van alle tijden geworden en speelt zich af in de vorige eeuw en voor het grootste gedeelte in Den Haag. Het verhaal gaat over het gezin van de jonge Jaap Brouwer die getroffen wordt door een afschuwelijk familiedrama op het Stille Strand in Den Haag. Jaap moet vervolgens in een Haags gesticht verblijven en de ‘speciale aandacht’ van de pater tekent hem voor de rest van het leven. Pipa Kurz wordt in 1913 in Wenen geboren en is als wees van acht jaar, een van de kinderen die naar de Nederlandse kust wordt gebracht om daar een paar maanden aan te sterken. Ze zal nooit meer terug gaan. Tijdens de crisisjaren komen de levens van Jaap en Pipa bij elkaar. Op een dansavond ontmoeten ze elkaar en voelen zich, ieder om een andere reden, gelijk tot elkaar aangetrokken. De beschadigde jonge mensen proberen te midden van al het leed van elkaar te houden en er zijn al snel meerdere mondjes te voeden. Er is veel armoede, verleiding, bedrog en een groot geheim en dan is er ook weer oorlog.

Het is een mooi geschreven verhaal alsof je er zelf bij bent geweest. Het is een realistisch, maar vooral menselijk verhaal van alle tijden. Een boek met een mooie cover met een foto van het Haags Gemeentearchief van de Haagse jeugd uit die tijd en een foto uit een Oostenrijks archief met de kinderen die met de Holland Kindertrein naar Den Haag zijn gekomen. 

Signering van debuutroman

De presentatie van haar eerste roman is van 14:00 tot 15:30 uur in Café Max in het Forum en is gratis. Je hoeft je niet aan te melden voor dit evenement. Na afloop van de boekpresentatie signeert Jacqueline haar debuutroman. Tevens zijn er gastpresentaties. Peter Bakker, honorair consul voor Oostenrijk in (Noord-)Nederland, zal een presentatie geven in woord en beeld over de Holland Kinder hulpactie. En Eric Klarenbeek, spreker van historische onderwerpen (regelmatig in Forum te bezoeken) zal context geven aan het dagelijks leven in Den Haag gedurende de crisisjaren en Tweede Wereldoorlog. 

Komt er nog een vervolgroman?

Komt er nog een tweede boek? “Ik heb nog heel veel verhalen in mijn hoofd dus er komt zeker een tweede roman, misschien zelfs wel een trilogie. Ik zo druk bezig geweest met het uit te laten komen van dit boek, dat ik het schrijven ineens erg mis. Ik vind schrijven heel fijn en wil in een tweede boek doorborduren op de volgende generatie na mijn grootouders en nieuwe figuren,” vertelt Jacqueline.

Fotograaf: Marc Roos, De Beeldstudio

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-