60 jaar new townDe toekomst van Zoetermeer nam in 1962 een spectaculaire wending toen de stad werd aangewezen als groeikern (new town) van Den Haag. De stad kreeg de opdracht om de hoge woningnood op te lossen. Vanaf dat moment groeide Zoetermeer uit van een dorp met 10.000 inwoners tot inmiddels 126.000 inwoners.

Dit jaar is dat 60 jaar geleden. Zoetermeer 60 jaar New Town wordt gevierd met allerlei activiteiten, van architectuurwandelingen, lezingen, tentoonstellingen en een cultuurprijs, tot een drone- en lasershow, een congres en een symposium. Beleef Zoetermeer 60 jaar New Town en ontdek wat er te doen is via www.zoetermeerisdeplek.nl/60jaarnewtown

Historie en architectuur van Zoetermeer

In 60 jaar is Zoetermeer flink veranderd. De verschillende wijken weerspiegelen prachtig de architectuur en stedenbouwkundige idealen van de tijd waarin deze gebouwd werden. Vaak liep Zoetermeer daarin voorop met allerlei experimentele projecten. Een groot aantal lokale organisaties, zoals het Historisch Genootschap Oud Soetermeer, het ArchitectuurPunt Zoetermeer, de Schatbewakers en de Rijksbouwmeester organiseren lezingen, excursies en tentoonstellingen. Zij laten zien waarom Zoetermeer zo’n bijzondere nieuwe stad is. Ook Open Monumentendag in Zoetermeer op 10 en 11 september staan volledig in het teken van 60 jaar New Town.

 

The Sweetlake City Show

Op vrijdagavond 7 oktober kunnen alle Zoetermeerders gratis komen genieten op de Markt van ‘The Sweet Lake City Show’. Een spectaculaire show met drones, lasers en andere elementen die bezoekers een reis door de tijd van Zoetermeer laat maken. Een verhaal dat de kracht van Zoetermeer laat zien. Tijdens de spetterende show komt onder andere de architectuur van 1962 tot de toekomst aan bod en natuurlijk alle nostalgische plekken uit het verleden en heden. Als klap op de vuurpijl wordt de avond spectaculair afgesloten. Meer informatie over The Sweetlake City Show is te vinden op www.sweetlakecityshow.nl

 

Creatief Zoetermeer

Voor de Cultuurprijs ‘60 jaar New Town’ roept de gemeente alle inwoners en ondernemers in de stad op om op hun eigen creatieve wijze 60 jaar New Town zichtbaar te maken. Dit kan met een foto zijn, een schilderij, een dans, een beeld, maar net wat de creatieve Zoetermeerder bedenkt. De Cultuurprijs is compleet met een tentoonstelling van (een deel van) de inzendingen en een prijsuitreiking.

 

Symposium ‘Zoetermeer 60 jaar New Town’

Bij het Symposium ‘Zoetermeer 60 jaar New Town’ van 29 november worden de resultaten van de inventarisatie Post45 erfgoed in Zoetermeer gepresenteerd en een koppeling gemaakt met de toekomstige ontwikkeling van Zoetermeer. Het Historisch Genootschap Oud Soetermeer, het ArchitectuurPunt Zoetermeer, de Schatbewakers, Onze Zoetermeerse Bouwsociëteit en gemeente Zoetermeer organiseren dit symposium voor iedereen die hier interesse in heeft.

Alle evenementen in Zoetermeer vindt u op onze evenementen kalender: www.zoetermeeractief.nl/agenda/evenementen

Kijk ook op onze kalender voor activiteiten, cursussen, sportevenementen of de culturele agenda voor alle theater en muziek tips!

-advertenties-

-goede doel-