Buslijn 73, die rijdt tussen Centrum West en Station Lansingerland, stopt per 5 september. Er zitten te weinig mensen in deze bus om hem te door te laten rijden, zo vindt de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH).

station lansingerland 5Eigenlijk had de buslijn vorig jaar september al opgeheven moeten worden, het Zoetermeerse college vroeg toen om een jaar uitstel om alternatieven te bekijken. Hiervan is weinig terecht gekomen. De gemeente heeft voorstellen ingediend bij EBS (vervoerder) en de MRDH voor aangepaste routes van de overige bussen. Deze voorstellen zijn niet overgenomen door de MRDH omdat ze te duur bleken in uitvoering.

Verder was er een voornemen om een promotiecampagne in te zetten om reizigers te stimuleren met lijn 73 te gaan reizen. Deze campagne is niet gevoerd vanwege het feit dat de boodschap strijdig zou zijn met de situatie omtrent corona, waarin reizen op dat moment zoveel mogelijk werd afgeraden. Het college heeft ook een onderzoek gestart naar maatwerk vervoer, dit onderzoek loopt nog.


Gevolgen opheffen lijn 73 en alternatieven

De gevolgen van het opheffen van lijn 73 vallen mee volgens het college. Voor het merendeel van de reizigers, er reizen elke werkdag circa 90 mensen met lijn 73, is er een openbaar vervoer alternatief. Een student uit Den Haag bijvoorbeeld, kan doorreizen met de RandstadRail naar station Lansingerland Zoetermeer en vanaf daar naar school lopen. De student is dan wel langer onderweg dan dat hij met buslijn 73 zou reizen. Er komt ook een pilot met leenfietsen. Studenten van de Haagse Hogeschool Zoetermeer kunnen dan gebruikmaken van fietsen die de HTM (met MRDH subsidie) beschikbaar stelt en het laatste stukje van en naar station Lansingerland Zoetermeer en RandstadRail halte, met de fiets afleggen.

Mensen die slechter ter been zijn en moeite hebben met verder lopen zouden gebruik kunnen maken van de Regiotaxi.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-