VakantieHet lijkt bijna ondenkbaar, maar in de regio midden, waar Zoetermeer onder valt, is de zomervakantie volgende week toch echt alweer verleden tijd. Terug naar het 'normale’ ritme, dat valt niet altijd mee, niet voor kinderen en ook niet voor diegenen die weer aan het werk moeten.

Hieronder wat tips om het 'normale’ leven weer op te starten, zodat de overgang van vakantie naar het gewone leven zo rustig mogelijk verloopt...

‘Wanneer begint school weer?’ Ieder kind zal het wel eens vragen. Plan in het laatste weekend nog een einde-vakantie-ritueel om de vakantie leuk en vrolijk af te sluiten. Zo heeft een kind ook nog wat om naar uit te kijken.

De factor tijd is van ondergeschikt belang tijdens de vakantieperiode, ook als het om bedtijd gaat. Buitenspelen tot het donker wordt, opstaan als je er zin in hebt of als de zon zo uitnodigend schijnt dat je wel naar buiten móet gaan. Dat is pas het ultieme vakantiegevoel. Maar je zult toch weer terug moeten naar het normale ritme. Een goed idee is om een paar dagen van tevoren weer de normale bedtijden en -rituelen op te pakken, zodat een kind weer uitgerust aan de dag begint als de school weer van start gaat.

En als de schoolvakantie dan écht voorbij is, betekent dat niet dat het voorbij is met leuke dingen doen. Juist als iedereen weer in het ritme zit, is het leuk om op vrije dagen of na schooltijd samen met de kinderen te genieten van de nazomer. Ga naar het park of bos als je vrij bent of na school, geniet op een zomerse dag van een avond picknick op het strand.

En dan de eerste werkdag: verspil niet al je energie op je eerste dag en neem korte pauzes: even koffie halen, bijpraten met de collega's over wat je gedaan hebt in de vakantie. Hoe meer verzamelde vakantie-energie je bespaart vandaag, hoe makkelijker de rest van de week zal verlopen. De eerste dag verloopt misschien wat chaotisch en je zal nog heimwee hebben naar die vakantie maar voor je het weet zit je weer in je vertrouwde ritme.

Zorg dat je georganiseerd aan de dag begint door een to-do-lijstje te maken. Neem een blad papier of een digitale notitie en schrijf al je taken op. Geef er prioriteit aan of zet er een deadline bij. Beslis dan pas welke taken je vandaag uitvoert en welke tot later in de week kunnen wachten. Neem niet meteen te veel hooi op je vork, het duurt even om 'er terug in te komen'.

Begin dus met de kleine zaken. En ga alvast nadenken over de volgende vakantie, een leuk vooruitzicht.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

 

 

 

-advertenties-

-goede doel-