Dienstpet

Museum De Voorde heeft, naast de vaste tentoonstellingen, ook een grote collectie Populair Design en Zoetermeers Erfgoed. In deze serie besteden we aandacht aan het Zoetermeers Erfgoed, met hele bijzondere stukken uit de geschiedenis van onze stad. Dit keer de Dienstpet van de Gebroeders Van der Spek.

Arie en Leendert Van der Spek waren fabrikanten zonder fabriek. Hun margarine werd ergens anders gemaakt, namelijk in de fabrieken van Nederveen uit Den Bosch onder de merken Smilde en Remia. De Gebroeders Van der Spek, opgericht in 1893, staan bekend om hun producten: Zoetermeers Roem en Zoetermeers Glorie Dit was margarine.  

Het bedrijf van de Gebroeders Van der Spek bestond uit twee families, de kant van Arie en Leendert Van der Spek waren de groenen, de blauwen waren vader Arie en zoon Cor Van der Spek. Ze waren herkenbaar aan de groene of blauwe kleur van hun petten en busjes.

De petten werden waarschijnlijk gedragen tussen 1893 en 1972. Vanaf 1 januari 1972 gingen beide kanten van de familie, groen en blauw, samenwerken. NV Gebroeders van der Spek &  Fa. A. v.d. Spek & Zn werd Van der Spek. Ze verhuisden van de Dorpsstraat naar de Stationsstraat. Op de eieren na verhuisden alle afdelingen mee. Sinds 1989 werd Van der Spek onderdeel van werkmaatschappij van Campina Werkunie. Campina verkocht Van der Spek aan Ahold, wat toen de naam kreeg van Deli XL. In 2002 haalde Ahold alles uit Zoetermeer weg wat er nog Van der Spek over was.

 

De tentoonstelling ‘Respect! Perspectieven in de hedendaagse Kunst’ presenteert diverse kunstwerken van 18 gerenommeerde en upcoming kunstenaars. De kunstwerken laten een brede variatie aan actuele en inhoudelijke boodschappen zien. Wat alle kunstwerken verbindt, is de boodschap ‘respect tonen’. Deze tentoonstelling is nog te bezoeken tot en met 2 oktober.

De collectie Populair Design is in het museum te zien in het Open Depot, waar alledaagse voorwerpen uit het dagelijkse leven van Nederlanders is te zien. 

-advertenties-

-goede doel-