trotseerloodjesMuseum De Voorde heeft, naast de vaste tentoonstellingen Stoer en Respect!, ook een grote collectie Populair Design en Zoetermeers Erfgoed. In deze serie besteden we aandacht aan het Zoetermeers Erfgoed, met hele bijzondere stukken uit de geschiedenis van onze stad. Dit keer: Trotseerloodjes.

Deze trotseerloodjes of dakloodjes zijn afkomstig van het dak van de Oude kerk. Ze zijn van leidekker (dakdekker) Willem Josephus Rotteveil. Zijn initialen W.I.R.V zijn in reliëf op de loodjes aangegeven met leidekkersgereedschap.

Trotseerloodjes zijn loden plaatjes die over de spijkers werden geplaatst waarmee het lood op daken werd vastgezet. Zo werden de spijkers beschermd tegen weersinvloeden en werd inwateren voorkomen. Het loodje moest dus vocht indringing op de bewuste plaats ‘trotseren’ of vermijden.
Trotseerloodjes hebben bijna altijd de vorm van een wapenschild en zijn versierd met gereedschappen en initialen. In spreektaal worden ze ‘dakloodjes’ genoemd. Vanaf het einde van de 16de eeuw werden ze door leidekkers en loodgieters als ‘visitekaartje’ gebruikt, elke vakman had zijn eigen trotseerloodjes waaraan zijn werk te herkennen was.

 

In de zomer maakt het museum ruimte gemaakt voor een nieuwe expositie. De tentoonstelling ‘Respect! Perspectieven in de hedendaagse Kunst’ presenteert diverse kunstwerken van 18 gerenommeerde en upcoming kunstenaars. De kunstwerken laten een brede variatie aan actuele en inhoudelijke boodschappen zien. Wat alle kunstwerken verbindt, is de boodschap ‘respect tonen’. Deze tentoonstelling is nog te bezoeken tot en met 4 september.

De collectie Populair Design is in het museum te zien in het Open Depot, waar alledaagse voorwerpen uit het dagelijkse leven van Nederlanders is te zien. 

Alle evenementen in Zoetermeer vindt u op onze evenementen kalender: www.zoetermeeractief.nl/agenda/evenementen

Kijk ook op onze kalender voor activiteiten, cursussen, sportevenementen of de culturele agenda voor alle theater en muziek tips!

-advertenties-

-goede doel-