PaardenmarktMuseum De Voorde heeft, naast de vaste tentoonstellingen Stoer en Respect!, ook een grote collectie Populair Design en Zoetermeers Erfgoed. In deze serie besteden we aandacht aan het Zoetermeers Erfgoed, met hele bijzondere stukken uit de geschiedenis van onze stad. Dit keer: Bord ‘Paardenmarkt’ 

In de Dorpsstraat was vroeger een paardenmarkt, de markt heeft zo'n 150 jaar bestaan. Boeren hadden nog niet de beschikking tot gemotoriseerde voertuigen, alles moest met paarden gedaan worden. Op de derde woensdag van augustus gingen boeren uit de regio naar onder andere Zoetermeer toe om paarden te verhandelen. Het was altijd een festijn, de Dorpsstraat was dan erg vol, van de Wallen tot bijna aan de Stationsstraat stonden er aangevoerde paarden vastgebonden. Er mocht op de dag zelf geen sterke drank worden geschonken, maar daar hielden de uitbaters en het publiek zich vaak niet aan. Zo ontstonden er hier en daar wat relletjes.

 

Bord ‘Paardenmarkt’

 Vanaf 1796 was er in de Dorpsstraat van Zoetermeer een paardenmarkt. Dit bord dateert van tussen 1920 - 1939.

 

De tentoonstellingen STOER: Spierballen, stiletto’s en superhelden en RESPECT! gaan door in de zomervakantie. Tot en met 31 juli kan er in de tentoonstelling STOER nog op stiletto’s gelopen worden op de catwalk en een stoere selfie op de motor gemaakt worden. Daarna wordt er ruimte gemaakt voor een nieuwe expositie. De tentoonstelling ‘Respect! Perspectieven in de hedendaagse Kunst’ presenteert diverse kunstwerken van 18 gerenommeerde en upcoming kunstenaars. De kunstwerken laten een brede variatie aan actuele en inhoudelijke boodschappen zien. Wat alle kunstwerken verbindt, is de boodschap ‘respect tonen’. Deze tentoonstelling is nog te bezoeken tot en met 4 september.

De collectie Populair Design is in het museum te zien in het Open Depot, waar alledaagse voorwerpen uit het dagelijkse leven van Nederlanders is te zien. 

Alle evenementen in Zoetermeer vindt u op onze evenementen kalender: www.zoetermeeractief.nl/agenda/evenementen

Kijk ook op onze kalender voor activiteiten, cursussen, sportevenementen of de culturele agenda voor alle theater en muziek tips!

-advertenties-

-goede doel-