Dick vd Stap voor de molenDe wieken van molen De Hoop staan sinds vorige week in de rouwstand vanwege het overlijden van Dick van der Stap. Van der Stap overleed onlangs op 88-jarige leeftijd. Hij was ruim 36 jaar als vrijwilliger betrokken bij de Zoetermeerse molen.

Al tijdens de grote restauratie van de molen in 1984-1986 raakte Dick van der Stap bij de molen betrokken. Tijdens de werkzaamheden ging hij regelmatig bij de molenmakers kijken, altijd bescheiden en hij bleef op de achtergrond omdat hij niet in de weg wilde lopen. Maar wel altijd belangstellend en positief richting de molenmakers over de uitgevoerde werkzaamheden. Nadat de nieuwe vloeren en trappen gereed waren gekomen, zette Dick deze met een aantal andere mensen in de olie.

Na de voltooiing van de restauratie werd Dick de rechterhand van molenaar Koos Wessels, later werkte hij gedurende vele jaren samen met molenaar Theo van den Berg. Samen met Theo wist hij het molenbedrijf steeds verder uit te bouwen en kwam de molen meerdere dagen per week in bedrijf. Dick zorgde samen met Theo voor de uitbreiding van de inrichting van de molen waardoor er makkelijk en efficiënt gemalen kon worden.
Nadat Theo van den Berg zijn werkzaamheden had beëindigd, vond Dick al snel een nieuwe rol als rondleider van bezoekers. Niet alleen op de zaterdagen, maar ook op doordeweekse dagen verzorgde hij op enthousiaste wijze rondleidingen voor talloze schoolklassen. En als het op zaterdag rustig was met bezoek, was Dick altijd wel ergens in de molen te vinden voor een klusje of om schoon te maken. Voor de huidige molenaars was hij een vraagbaak over de inrichting en de hulpwerktuigen in de molen.

Enkele jaren geleden moest Dick noodgedwongen stoppen met zijn werk in de molen, het traplopen ging niet meer. Maar bij Dick was het glas altijd halfvol, dus beleefde hij veel plezier aan de handmolen die tijdens Molendag of Monumentendag op de begane grond stond. Dan kon hij daar toch aan kinderen de werking van de molenstenen uitleggen en de kinderen zelf graan laten malen.

Dick van der Stap 2Op 5 september 2020 heeft Dick afscheid genomen als vrijwilliger bij de molen, na ruim 36 jaar! Zeer terecht kreeg hij die middag van de gemeente Zoetermeer een Chapeau-beeldje met bijbehorende oorkonde.
Molen De Hoop bestaat in dit jaar 125 jaar. Van die 125 jaar geschiedenis heeft Dick bijna een derde deel meegemaakt. Tijdens de receptie ter ere van dit 125-jarig bestaan van de molen op 14 mei jl. kon Dick gelukkig nog aanwezig zijn. Hij beleefde veel plezier aan deze middag en was onveranderd geïnteresseerd in het wel en wee van de molen, de winkel en de vrijwilligers.

Op 20 juni 2022 is Dick op 88-jarige leeftijd heengegaan. Tijdens de rit naar het uitvaartcentrum hield de auto stil voor de molen, zodat vrijwilligers en bestuursleden Dick een laatste groet konden brengen.

Molenaar Bart Dooren: “Met het overlijden van Dick verliest molen De Hoop een bescheiden, enthousiaste, vriendelijke en betrokken vrijwilliger van het eerste uur. Hoewel hij al enkele jaren niet meer wekelijks over de vloer kwam, zullen we hem blijven missen! Wij wensen zijn vrouw, kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen veel sterkte de komende tijd.”

 

tekst: Bart Dooren
foto: Cor Groen

Lees ook:

Afscheid-Dick-van-der-Stap-bij-molen-de-Hoop

Met-de-wind-in-de-wieken

-advertenties-

-goede doel-